Pengacara Larry King meninggal dunia

LOS ANGELES, 24 JAN – Penyiar TV dan radio ikonik, Larry King, yang mewawancara sesiapa sahaja yang layak ditemu ramah sepanjang kariernya selama enam dekad, meninggal dunia hari ini pada usia 87 tahun.

Syarikat yang ditubuhkannya bersama, Ora Media, tidak menyatakan punca kematiannya tetapi laporan media menyatakan King telah bergelut dengan COVID-19 selama berminggu-minggu dan mengalami beberapa masalah kesihatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

King yang popular dengan identiti mengenakan ‘suspender’ dan bingkai kaca mata berwarna hitam, terkenal selama 25 tahun sebagai pengacara rancangan bual bicara di “Larry King Live” CNN.

“Selama 63 tahun dan di seluruh platform radio, televisyen dan media digital, ribuan wawancara, penghargaan, dan pujian global Larry menjadi bukti bakatnya yang unik dan berkekalan sebagai penyiar,” kata Ora Media dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter. – AFP

Gambar fail menunjukkan LarryKing tiba untuk majlis anugerah Emmy Antarabangsa ke-45 di Bandar New York. LarryKing meninggal dunia pada 23 Januari 2021 pada usia 87 tahun, kata syarikat medianya. – AFP