Pengangkutan awam selamat dinaiki semasa wabak?

Adakah selamat menggunakan pengangkutan awam semasa wabak COVID-19?

Itu bergantung pada pelbagai faktor, tetapi ada cara untuk mengurangkan risiko.

Cara utama penularan virus adalah melalui titisan pernafasan orang ketika mereka bercakap sama ada melalui batuk atau bersin.

Ini bermakna cara terbaik untuk mengurangkan penularan jangkitan dalam pengangkutan awam dan ke tempat lain adalah dengan memakai alat pelindung dan menutup mulut dan hidung serta menjauhkan diri dengan melakukan penjarakan fizikal yang lain, kata para pakar.

Sistem pengangkutan awam di seluruh dunia memerlukan pengguna memakai penutup mulut dan hidung dan mendorong orang untuk melakukan penjarakan fizikal.

Sistem pengangkutan awam di seluruh dunia memerlukan pengguna memakai penutup mulut dan hidung dan mendorong orang untuk melakukan penjarakan fizikal demi mencegah COVID-19. – AP

Pematuhan mungkin berbeza-beza, terutama ketika tahap penumpang mula meningkat dan kereta api dan bas semakin sesak.

Tetapi ada langkah lain yang boleh anda lakukan untuk membuat perjalanan tidak berisiko.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mencadangkan melakukan perjalanan pada waktu tertentu seperti bukan waktu sibuk, mengelakkan tempat yang sesak di stesen dan hentian bas, dan menjarakan barisan di antara tempat duduk jika boleh.

Permukaan juga diyakini menimbulkan risiko, walaupun pada tingkat yang lebih rendah, dan sistem transit menggunakan berbagai teknik pembersihan.

Moscow dan Shanghai telah membuat eksperimen dengan sinar ultraviolet yang membunuh kuman dan Hong Kong telah menggunakan robot yang menyemburkan hidrogen peroksida.

Di New York, kereta api bawah tanah ditutup semalaman untuk pembersihan.

Walaupun begitu, CDC menasihatkan orang ramai untuk tidak menyentuh permukaan seperti pintu dan pegangan tangan jika boleh.

Walaupun masih banyak yang belum diketahui mengenai virus dan bagaimana penyebarannya, para pakar mencatatkan belum ada wabak besar yang terkait dengan sistem transit ringan. – AP