Pengarah kejohanan wanita pertama Terbuka AS

NEW YORK, 11 JUN – Stacey Allaster adalah pengarah baharu kejohanan Terbuka AS, wanita pertama yang memegang jawatan itu di kejohanan tenis Grand Slam Amerika Syarikat (AS).

Allaster adalah bekas Ketua Pegawai Eksekutif kejohanan jelajah wanita WTA dan telah bekerja di Persatuan Tenis AS sejak 2016, merupakan pendorong kepada perubahan seperti waktu melakukan servis, waktu melakukan pemanasan badan semasa kejohanan dan membenarkan pengurus memberi arahan semasa perlawanan.

Dia akan kekal sebagai ketua eksekutif tenis profesional USTA, kata persatuan itu kelmarin.
Ini adalah masa penting bagi kumpulan yang mengawasi tenis di Amerika Syarikat.

USTA mengumumkan pada Isnin lalu bahawa dia telah memotong 110 jawatan dari kakitangan nasionalnya dan diharapkan dapat memutuskan secepatnya pada minggu depan sama ada akan mengadakan acara kejohanan di tengah wabak COVID-19 atau tidak.

Undian utama Terbuka AS dijadualkan bermula 31 Ogos.

Allaster menggantikan David Brewer, yang menyertai USTA pada tahun 1997 dan menjadi pengarah kejohanan Terbuka pada tahun 2012.

USTA mengatakan pada tahun lalu, bahawa Brewer akan mengundurkan diri setelah Terbuka 2019. – AP

Stacey Allaster, ketua eksekutif tenis profesional Persatuan Tenis AS, menyaksikan pusingan kelayakan Terbuka AS ketika di New York. Allaster mengambil alih tugas sebagai pengarah kejohanan Terbuka AS, wanita pertama yang memegang jawatan itu di kejohanan tenis Grand Slam Amerika. – AP