Pengarah kesihatan awam California letak jawatan

SACRAMENTO, CALIFORNIA 10 OGOS – Ketua jabatan kesihatan awam California meletak jawatan kelmarin, hanya beberapa hari setelah negara itu mengumumkan pembetulan bagi kesalahan dalam pengumpulan maklumat ujian COVID-19 yang digunakan untuk membuat keputusan mengenai pembukaan semula perniagaan dan sekolah-sekolah.

Dr Sonia Angell mengatakan bahawa dia melepaskan tugasnya sebagai pengarah dan pegawai kesihatan awam negeri di Jabatan Kesihatan Awam California dalam surat kepada kakitangan yang dikeluarkan oleh Badan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia California.

Angell tidak memberikan alasan khusus terhadap pemergiannya.

Sandra Shewry, naib presiden kesihatan luar untuk Yayasan Penjagaan Kesihatan California, akan mengisi jawatan sebagai pemangku pengarah kesihatan, kata jabatan kesihatan dan perkhidmatan manusia.

Dr Erica Pan, yang baharu dilantik sebagai ahli epidemiologi negeri, akan dilantik sebagai pegawai kesihatan awam negeri.

Pengumuman Angell berlaku setelah Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia California, Dr Mark Ghaly mengatakan, kesalahan itu menyebabkan 300,000 rekod ditangguhkan, walaupun tidak semuanya kes COVID-19.

Masalah itu menjejaskan Pertukaran Maklumat Penyakit California yang boleh dilaporkan, juga dikenal sebagai CalREDIE. “Saya berterima kasih kepada Dr Angell atas perkhidmatannya kepada orang-orang California,” kata Ghaly dalam kenyataan itu semalam.

“Kepemimpinannya sangat penting untuk warga California dan dalam menetapkan kita untuk memerangi virus itu sekali lagi.” – AFP