Pengarang muda Zambia beri inspirasi kepada orang lain

LUSAKA – Osward Mutapa Siabwanda yang berusia 10 tahun telah mengecap apa yang dicapai oleh kebanyakan orang ketika mereka lebih berusia.

Siabwanda, seorang penduduk Lusaka, ibu kota Zambia, adalah pengarang Seize Your Moment, sebuah buku yang mengisahkan tentang perkembangan peribadi termasuk pengurusan kewangan. Dia kini sedang mengusahakan buku keduanya yang masih belum diberikan sebarang tajuk.

Interaksi dengannya menunjukkan dia bukan sahaja seorang yang fasih bertutur tetapi juga seorang yang memiliki pemikiran mendalam dan menyampaikannya dengan tenang dan matang.

Atas sebab inilah anak muda itu tampil di sejumlah platform media di Zambia. Dia juga menjadi hos program mengenai merebut peluang di salah satu stesen TV tempatan. “Saya percaya bahawa tidak terlalu awal untuk mengajar anak bagaimana mengurus kewangan atau menjalin dan mengurus hubungan yang bermakna. Buku saya memberikan pandangan kepada individu yang menginginkan perkembangan dalam beberapa tahap,” kata Siabwanda.

Dia menjelaskan bahawa dia mendapat inspirasi untuk menulis mengenai celik kewangan dan membina serta menghargai perhubungan kerana ia adalah kunci perkembangan setiap individu tanpa mengira usia.

Pengarang muda Zambia Osward Mutapa Siabwanda (kanan) dan ibunya Precious Mutapa ketika dijumpai di Lusaka, ibu kota Zambia. – Xinhua

Bagi ibunya, Siabwanda sama seperti anak lain seusianya. Dia menikmati pelbagai aktiviti rekreasi termasuk bermain bola sepak bersama rakan atau adik-beradiknya. “Saya mendapat tahu mengenainya apabila saya terjumpa diari miliknya di dalam bilik tidur. Dia baharu berusia enam tahun ketika mula menulis buku pertamanya yang diterbitkan tahun lalu ketika berusia sembilan tahun,” jelas ibunya, Precious Mutapa.

Mutapa, 37, berkata bab dua dalam Seize Your Moment yang bertajuk ‘Skills plus knowledge equals value’ adalah kegemarannya daripada buku yang mempunyai 13 bab keseluruhannya.

Dia mengaitkan minat anaknya terhadap program perkembangan peribadi dan kejayaannya kerana peningkatan pendedahan kepada perniagaan dan pertemuan perkembangan kemahiran yang mereka berdua sering hadiri. “Saya mula pergi bersamanya ke seminar perniagaan kerana tidak ada yang menjaganya di rumah. Di situlah potensi dirinya sebagai juru cakap awam dan pelatih kehidupan berkembang,” jelasnya. Mutapa juga menceritakan bagaimana Siabwanda akan menyampaikan pandangan mengenai pelbagai masalah yang merangkumi menggunakan sumber kewangan secara berhemah sehingga banyak yang kagum dengannya.

“Banyak yang menghadapi cabaran untuk menyesuaikan usia dengan apa yang dia katakan. Setiap kali dia diberi kesempatan untuk berbicara dalam perjumpaan, dia memastikan dia berbicara tentang hal-hal yang berusaha dicapai atau telah dicapai,” katanya.

Dia meminta ibu bapa untuk tidak menghalangi potensi anak-anak mereka dengan menetapkan had tetapi memberikan panduan yang diperlukan agar mereka dapat menemukan dan memanfaatkan potensi mereka. – Xinhua