Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Pengasas Kakao berikrar untuk nilai semula perniagaan dari bawah

  SEOUL, 15 NOV – Pengasas Kakao, Kim Beom-su berkata beliau akan menyemak keseluruhan perkhidmatan dan perniagaan platform gergasi itu, termasuk kakitangan pengurusan, dari bawah ke atas, menjelang mesyuarat pengurusan kecemasan yang diadakan awal Isnin.

  “(Kami akan) menyasarkan untuk menjadi sebuah syarikat yang memenuhi piawaian orang ramai dengan menilai semula semua perkhidmatan dan perniagaan (Kakao),” kata Kim kepada pemberita di ibu pejabat Kakao Mobility di Pangyo, Wilayah Gyeonggi.

  Kim, yang kini berkhidmat sebagai ketua Pusat Inisiatif Masa Depan, menambah bahawa langkah konkrit boleh diambil pada akhir tahun ini atau selewat-lewatnya awal tahun depan.

  “Sebagai pengasas Kakao, (saya) kini menerima kritikan orang ramai dengan berat hati. (Saya akan) berusaha sebaik mungkin untuk memperbaharui Kakao, yang telah berkembang dengan kasih sayang orang ramai, dengan mematuhi pengantaraan luar melalui Jawatankuasa Pematuhan dan Kredibiliti (syarikat) dan melaksanakan pembaharuan dalaman yang pantas,” katanya.

  Jawatankuasa Pematuhan dan Kredibiliti Kakao yang dinamakan sementara ialah organisasi bebas yang dilancarkan oleh syarikat pada 3 November dalam usaha untuk mempunyai organisasi luar mengawasi pengurusan etika Kakao dan ahli gabungannya, bersama dengan pematuhan undang-undangnya.

  Kakao telah mengadakan mesyuarat pengurusan kecemasan setiap hari Isnin sejak 30 Oktober, berkaitan dengan kontroversi baru-baru ini mengenai dakwaan bahawa eksekutif Kakao mengambil bahagian dalam menaikkan harga saham SM Entertainment yang besar-besaran K-pop secara buatan dengan melabur kira-kira 240 bilion won (AS$181 juta) untuk memenangi pertempuran bidaan menentang Hybe, pembida saingan dan agensi di sebalik sensasi global BTS.

  Mengenai perkara itu, pada Oktober Ketua Pegawai Pelaburan syarikat itu, Bae Jae-hyun telah ditahan. Bae telah menafikan sebarang salah laku.

  Menurut pemerhati industri, fakta bahawa Kakao mengadakan mesyuarat tergempar ketiganya di ibu pejabat Kakao Mobility, pengendali aplikasi panggilan teksinya Kakao T, bukannya tempat biasa ibu pejabat Kakao, boleh ditafsirkan sebagai niat Kim untuk menangani kritikan Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol baru-baru ini terhadap dakwaan monopoli Kakao Mobility dalam industri pengangkutan teksi negara.

  Menurut laporan tempatan, Yoon dilaporkan menggelar Kakao Mobility sebagai ‘contoh yang sangat tidak beretika’ monopoli, pada 1 November.

  “(Perniagaan seperti Kakao Mobility) menyasarkan untuk menyingkirkan pesaing mereka dengan menawarkan perkhidmatan kos yang sangat rendah. Dan apabila mereka berjaya menarik pengguna yang mencukupi untuk menguasai pasaran, (perniagaan) menaikkan harganya,” Yoon dipetik sebagai berkata.

  “Antara perbuatan-perbuatan monopoli, perbuatan sebegitu adalah perbuatan yang sangat tidak bermoral,” katanya sambil menambah bahawa kerajaan mesti membenarkan tindakan sedemikian.

  Pada Februari, Kakao Mobility didenda 25.7 bilion won oleh Suruhanjaya Perdagangan Adil kerana mengutamakan teksi francaisnya berbanding teksi am apabila membuat panggilan, melalui manipulasi algoritma.

  Dalam pada itu, Kakao Mobility mengadakan mesyuarat berasingan dengan organisasi teksi tempatan kemudian pada hari Isnin untuk membincangkan cara untuk menambah baik panggilan semasa dan sistem bayaran Teksi Kakao. – ANN/The Korea Herald

  Pengasas Kakao, Kim Beom-su menghadiri audit parlimen di Perhimpunan Negara di Yeouido, barat Seoul, 24 Oktober 2023. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...