Pengendali dipenjara tukar tanda 286 bagasi

SINGAPURA, 12 NOV – Seorang pengendali beg Singapura dipenjara 20 hari kerana menukar tanda hampir 300 bagasi di lapangan terbang negara itu, menyebabkan destinasi sebenar kesemua beg berkenaan saling bertukar.

Tay Booh Keh, 66 mengaku bersalah atas tuduhan menukar tanda 286 bagasi di Lapangan Terbang Changi yang juga antara hab pengangkutan paling sibuk di dunia. Mahkamah diberitahu, dia melakukan kesalahan itu antara November 2016 dan Februari 2017, kerana didorong rasa marah dan kecewa selepas permintaan mendapatkan petugas tambahan tidak dipedulikan.

Menurut dokumen mahkamah, pertukaran berkenaan membabitkan bagasi ke seluruh dunia, termasuk Perth, Australia, Manila (Filipina), Frankfurt (Jerman), London (England) dan San Francisco di Amerika Syarikat.

Kesemua beg itu adalah milik penumpang yang transit di Changi dan menaiki penerbangan Singapore Airlines serta anak syarikat mereka, SilkAir.

Mahkamah juga diberitahu, tertuduh mengalami kemurungan atau depresi yang mendorong dia melakukan kesalahan itu.

Barisan pendakwa dalam hujah mereka bagaimanapun berkata, keadaan lelaki itu bagaimanapun bukan pendorong utama dia melakukan perbuatan berkenaan kerana ia menunjukkan tertuduh masih memiliki kawalan ke atas setiap tindakan diambil. – AFP