Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Penggalian selamatkan 40 pekerja yang terperangkap dalam terowong

  LUCKNOW, 13 NOV – Pasukan penyelamat telah menggali tanah dan bahagian terowong jalan raya yang runtuh semalam untuk mencapai 40 pekerja yang terperangkap akibat tanah runtuh di projek pembinaan di utara India.

  Semua pekerja pembinaan selamat, kata pegawai polis Prashant Kumar, sambil menambah bahawa mereka telah dibekalkan dengan oksigen dan air.

  Beliau berkata anggota penyelamat telah menjalinkan hubungan dengan individu-individu yang terperangkap.

  Runtuhan berlaku kelmarin di Uttarakhand, sebuah negeri pergunungan yang dipenuhi kuil Hindu yang menarik ramai penganut dan pelancong.

  Pembinaan besar-besaran bangunan dan jalan raya telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Uttarakhand. Pekerja yang terperangkap sedang membina sebahagian daripada jalan sepanjang cuaca Chardham, projek utama kerajaan persekutuan yang menghubungkan pelbagai tapak ziarah Hindu.

  Jumlah pekerja yang terperangkap disahkan pada hari ini oleh Rajesh Pawar, pengurus projek di Syarikat Pembinaan Navyug, yang menyelia pembinaan terowong itu.

  Usaha menyelamat bermula kelmarin, dengan pihak berkuasa mengepam oksigen melalui paip ke bahagian terowong yang runtuh untuk membantu pekerja bernafas.

  “Pasukan itu telah maju 15 meter (hala) ke dalam terowong, dengan tambahan 35 meter (hala) masih belum ditutup,” kata Kumar, sambil menambah bahawa lebih 150 penyelamat telah menggunakan peralatan penggerudian dan jengkaut untuk membersihkan serpihan sepanjang malam.

  Bahagian terowong sepanjang 4.5 kilometer (2.7 batu) yang runtuh itu terletak kira-kira 200 meter (500 kaki) dari pintu masuk, kata pegawai kepada agensi berita Press Trust of India.

  Pada Januari, pihak berkuasa negeri Uttarakhand memindahkan beratus-ratus orang ke tempat perlindungan sementara selepas sebuah kuil runtuh dan keretakan muncul di lebih 600 rumah kerana tanah tenggelam di dalam dan sekitar bandar Joshimath di wilayah itu. – AP

  Kelihatan para penyelamat di dalam terowong jalan yang runtuh di mana 40 pekerja terperangkap akibat tanah runtuh di utara di negeri Uttarakhand, India, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...