Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Penggodam curi rekod aset maya dianggar lebih AS$1 juta

WASHINGTON, 8 FEB – Penggodam Korea Utara yang bekerja untuk kerajaan telah mencuri aset maya yang memecahkan rekod tahun lalu dianggarkan bernilai antara AS$630 juta dan lebih daripada AS$1 bilion, kata pakar PBB dalam laporan baharu.

Panel pakar berkata dalam laporan meluas yang dilihat kelmarin oleh The Associated Press bahawa penggodam menggunakan teknik yang canggih untuk mendapatkan akses kepada rangkaian digital yang terlibat dalam kewangan siber dan untuk mencuri maklumat yang mungkin boleh digunakan dalam program nuklear dan peluru berpandu balistik Korea Utara daripada kerajaan, individu dan syarikat.

Dengan ketegangan yang semakin meningkat di Semenanjung Korea, laporan itu berkata Korea Utara terus melanggar sekatan PBB, menghasilkan bahan nuklear gred senjata, dan menambah baik program peluru berpandu balistiknya, yang ‘terus mempercepatkan secara mendadak’.

Pada 2022, Republik Rakyat Demokratik Korea dengan nama rasmi Utara melancarkan sekurang-kurangnya 73 peluru berpandu balistik dan peluru berpandu yang menggabungkan teknologi balistik dan peranti kawalan termasuk lapan peluru berpandu balistik antara benua, kata panel itu.

Dan 42 pelancaran, termasuk ujian jenis ICBM yang dilaporkan baharu dan enjin ICBM bahan api pepejal baharu, telah dijalankan dalam empat bulan terakhir tahun ini.

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un mengarahkan “peningkatan eksponen senjata nuklear negara” pada bulan Januari, dan panel itu berkata “undang-undang baharu membincangkan peningkatan tumpuan pada keupayaan nuklear taktikal, doktrin guna pertama baharu, dan ‘sifat tidak dapat dipulihkan’ status nuklear DPRK.” – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -