Penggubal undang-undang NZ hadapi tuduhan

WELLINGTON, 19 FEB – Ahli Parlimen New Zealand dan tiga penderma politik menghadapi tuduhan penipuan atas skim yang didakwa menyembunyikan sumbangan kempen.

Penggubal undang-undang Jami-Lee Ross semalam bersama tiga lelaki lain tersenarai dalam kes itu. Jika didapati bersalah, Ross menghadapi hukuman maksimum tujuh tahun penjara pada setiap dua tuduhan.

Semua keempat-empat menafikan tuduhan itu dan mengatakan mereka akan menentangnya di mahkamah.

Ross pertama kali membangkitkan kebimbangan mengenai derma itu kepada polis pada 2018 semasa huru-hara tercetus dengan pemimpin partinya, Simon Bridges, yang dituduh Ross merancang skema yang didakwa. Ross berkata dia kini dijadikan kambing hitam.

“Saya selalu mahu menjadikannya sangat jelas bahawa ada pemberi maklumat mengenai penipuan ini, ia sangat keterlaluan bahawa saya dituduh dan yang lain cuba untuk membabitkan saya,” kata Ross dalam satu kenyataan.

Bridges telah menafikan mengetahui tentang skim yang dikatakan dan tidak menghadapi apa-apa pertuduhan. Selepas dia tewas dengan Brigdes, Ross meninggalkan Parti Nasional konservatif dan terus berkhidmat di Parlimen sebagai ahli parlimen bebas. Beliau berkata beliau mengalami gangguan mental, sementara yang lain menuduh dia mengganggu rakan sekerja wanita. Ketiga-tiga penderma, Yikun Zhang, Shijia Colin Zheng dan Hengjia Joe Zheng berkata dalam satu kenyataan mereka bangga New Zealand dan dermawan telah kerap mendermakan kepada parti politik dan kempen mereka. – AP