Pengguna boleh berbelanja melalui aplikasi TikTok

BEIJING, 25 OGOS – Pengguna TikTok akan dapat membeli barang secara langsung melalui video pendek di aplikasi, sesuatu yang baharu dapat mereka lakukan melalui iklan sehingga sekarang.

Syarikat e-dagang Kanada, Shopify mengatakan semalam bahawa perniagaan akan dapat menambahkan satu aplikasi baharu ke profil TikTok mereka untuk membuat ‘mini-storefront’ yang menghubungkan terus ke kedai dalam talian mereka untuk pembayaran.

Alat membeli-belah, yang masih diuji, tersedia untuk peniaga di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada dan akan dilancarkan ke lebih banyak wilayah dalam beberapa bulan mendatang.

Shopify sudah mempunyai perjanjian dengan TikTok yang memungkinkan peniaga membuat iklan video dengan mudah untuk membeli serta mendo-rong pelanggan ke kedai secara dalam talian sahaja.

ByteDance, syarikat yang berpusat di Beijing yang memiliki TikTok, sudah menjalankan pasaran media sosial yang berkembang pesat di Douyin, aplikasi video kembarnya untuk pasaran China.

Membeli produk melalui laman web media sosial masih belum biasa di AS, walaupun Pinterest dan Instagram yang dimiliki oleh Facebook telah membuat beberapa cara.

Bintang realiti Kylie Jenner adalah antara peniaga pertama yang mengambil bahagian dalam program itu dengan menjual rangkaian penjagaan kulit dan kosmetiknya melalui aplikasi TikTok. – AP

Gambar fail pada 28 September 2020, menunjukkan logo TikTok pada telefon pintar di Tokyo. TikTok dengan kerjasama Shopify akan membolehkan pelanggan membeli barang secara langsung melalui video pendek di aplikasi TikTok. – AP