Penghuni kejiranan Shanghai dipindah selepas tiga kes virus

SHANGHAI, 21 JAN – Pihak berkuasa Shanghai mula memindahkan penduduk kejiranan dekat dermaga bersejarah Bund selepas para pegawai China menemui tiga kes baharu koronavirus hari ini.

Para pegawai tidak mengatakan berapa ramai yang telah dipindah keluar dari kawasan di tengah Shanghai itu ketika mereka mempergiatkan ujian untuk membendung penularan kecil, contoh terbaharu dalam tindakan tegas China berkaitan kluster kecil.

Dua daripadanya telah dikesan dijangkiti virus itu bekerja di sebuah hospital dan jirannya, pegawai kesihatan tempatan memberitahu sidang media. Kes ketiga dikesan dalam salah satu kontak rapat mereka.

Seorang wartawan AFP di tempat kejadian berkata bas-bas telah dikerahkan dan melakukan disinfektan sebelum membawa penghuni keluar dari kawasan kejiranan itu ke sebuah hotel. Beberapa jalan juga telah ditutup.

Koronavirus telah muncul di bandar Wuhan tengah China lewat tahun lalu, menularkan pandemik global yang telah membunuh lebih dua juta orang dan menjejaskan ekonomi-ekonomi. – AFP

Anggota polis dan pekerja dalam sut pelindung berdiri dekat bas di kawasan kejiranan tempat penghuninya dipindahkan, di daerah Huangpu, Shanghai pada 21 Januari. – AFP