Penghuni rumah persaraan dijangkiti varian UK

BRUSSELS, 18 JAN – Lebih 100 orang telah dijangkiti varian COVID-19 United Kingdom (UK) di sebuah rumah persaraan di Belgium, kata pengarahnya semalam.

Tiga penduduk meninggal dunia selepas virus itu mula merebak di rumah De Groene Verte di Houthulst, barat laut Belgium, kata Jurgen Duyck.

Seramai 111 orang telah disahkan dijangkiti, termasuk 39 kakitangan.

Kluster itu mewakili dua pertiga daripada penghuni rumah persaraan.

Agensi berita Belga pada mulanya melaporkan bahawa lapan orang lagi telah dijangkiti di sebuah rumah untuk orang kurang upaya di kawasan yang sama, tetapi kemudian menjelaskan bahawa belum diketahui sama ada mereka mempunyai varian UK.

Datuk Bandar Joris Hindryckx menyatakan, wabak di Houthulst telah menghentikan ‘semua aktiviti sosial dan sukan’ di bandar yang berjumlah kira-kira 10,000 orang itu.

Punca jangkitan tidak diketahui, tetapi Datuk Bandar menyatakan bahawa jangkitan itu mungkin ‘tidak langsung’ kerana tidak ada yang diuji positif di rumah persaraan itu yang diketahui telah melakukan perjalanan ke Britain.

Datuk Bandar Hindryckx berkata mereka yang dijangkiti mesti dikuarantin selama 10 hari dan bukannya tujuh hari seperti kebiasaannya.

Penghuni rumah persaraan Houthulst dijadual untuk diberi vaksin COVID-19 minggu ini, tetapi program itu ditangguhkan kerana jumlah pesakit COVID-19 yang ramai, kata Hindryckx. – AFP

Pemandangan umum rumah persaraan De Groene Verte di Houthulst, di mana 128 penghuni dan kakitangan diuji positif dijangkiti varian koronavirus UK. – AFP