Penglipurlara kota ceriakan kanak-kanak semasa COVID-19

BANDAR MEXICO – Percibald Garcia menyedari bahawa perintah berkurung semasa penutupan berikutan wabak koronavirus sangat membosankan bagi golongan kanak-kanak.

Oleh itu, arkitek muda memutuskan untuk membacakan buku cerita.

Hampir setiap hari sejak awal Mei lalu, pemuda berusia 27 tahun itu keluar di kompleks pangsapuri Bandar Mexico dengan ‘mikrofon pengembaraan’ untuk menyiarkan cerita kepada kanak-kanak yang berkumpul di tingkap mereka untuk mendengar.

Walaupun kebanyakan kanak-kanak hari ini mempunyai telefon bimbit, tablet atau komputer, Garcia mahu mereka mendengar suara manusia dan perkongsian cerita dongeng dunia.

Melaraskan mikrofonnya di salah satu ruang hijau yang terletak di antara barisan bangunan pangsapuri, dia membaca satu kisah daripada sebuah buku.

Penduduk setempat melambai dari pangsapuri mereka ketika Percibald Garcia mula membacakan cerita. – AP
Gambar bertarikh 18 Julai 2020 menunjukkan Percibald Garcia berjalan di antara bangunan di kompleks perumahan Tlatelolco sambil menarik pembesar suara, di Bandar Mexico. – AP

Ia adalah kisah oleh David Martin del Campo mengenai pososum (sejenis tupai) yang menderita kerana keadaannya yang sangat pendek.

Possum cuba mencapai bulan untuk merasa lebih tinggi. Setibanya di sana, haiwan berkenaan memakan bulan dan kemudian harus memikirkan dengan sesama haiwan, bagaimana membawanya kembali.

Garcia sering mendahului cerita dengan memainkan lagu-lagu oleh komposer kanak-kanak Mexico yang terkenal, Francisco Gabilondo Soler, yang tampil sebagai Cri-Cri kriket.

Kadang-kadang pencerita lain melakukan persembahan, begitu juga pasukan boneka. Pada kebiasaannya pada hari Sabtu, kanak-kanak muncul di tingkap bangunan bertingkat untuk melihat persembahan.

Pada akhirnya, ia adalah tindakan saling menghibur, sama dengan orang-orang Itali yang saling bersantai dari balkoni mereka di awal wabak, tetapi juga tangisan untuk mendapatkan kembali ruang awam yang dikongsi dan menghentikan penghijrahan ke digital, dunia maya.

“Dalam tiga bulan terakhir, semuanya dilakukan dalam talian. Pekerjaan, perhubungan, membeli-belah, semuanya dilakukan secara dalam talian,” kata Garcia.

“Ini adalah tindakan penentangan dalam menghadapi digitalisasi yang kita alami.”

Rogelio Morales mendengar cerita dari tingkap pangsapuri neneknya. Sejak Mac lalu, budak berusia sembilan tahun itu menghabiskan banyak waktunya dengan bermain permainan video.

“Satu-satunya perkara yang saya jalani ialah berjalan dengan anjing saya,” katanya. “Ini agak membosankan. Saya rindu sekolah.”

“Ia sesuatu yang baik untuk kita lakukan,” kata Rogelio mengenai penceritaan berkenaan. – AP