Pengumpul Mesir selamatkan beratus-ratus kereta vintaj

KAHERAH – Masa silam sering bertembung dengan masa kini di Kaherah, dengan bunyi deram trafik bersebelahan dengan tapak purba.

Kereta di bandar digunakan dengan lasak – antara suhu yang melambung tinggi, habuk padang pasir yang berbahaya dan jalan yang sesak.

Model klasik bukan perkara biasa, tetapi kereta berkenaan sering terbiar di lorong atau garaj berdebu. Bagaimanapun seorang lelaki telah memutuskan untuk cuba mengekalkan sejarah kereta di Mesir.

Pengumpul kereta, Mohamed Wahdan berkata dia mengumpul lebih daripada 250 kereta vintaj, antik dan klasik. Kebanyakan daripadanya ditemui di dalam negara.

Jumlah kereta sebanyak itu akan meletakkannya di antara pengumpul kereta klasik terkemuka dunia. Pakar biasanya mengklasifikasikan kenderaan sebagai vintaj, antik atau klasik bergantung pada tahun pengeluarannya.

Mekanik memilih kereta untuk dipulihkan di sebuah lot di El Saff di luar Kaherah. – AP
Mesir Mohamed Wahdan memandu Chrysler 1948 di bandar Obour, berhampiran Kaherah. – AP
Peminat kereta bergambar semasa pameran kereta klasik di Kaherah, Mesir. – AP

Wahdan yang berusia 52 tahun menjalankan sebuah syarikat pelancongan yang membawa pelawat ke mercu tanda terkenal Mesir. Tetapi dia menumpukan pada hobinya.

Dia memiliki beberapa garaj berbeza untuk menyimpan kesemuanya, dan menggunakan pasukan mekanik sepenuh masa untuk penyelenggaraan.

Beliau berkata salah satu cabaran ialah mendapatkan plat lesen kereta. Kakitangan kerajaan sering tidak pasti cara mengklasifikasikan mereka. Kereta tertua Wahdan, Model T Ford 1924 milik raja terakhir Mesir, Raja Farouk, adalah simpanan muzium, lengkap dengan tali baldu untuk menandakan tempat letak keretanya di garajnya.

Negara yang kaya dengan sejarah itu mempunyai banyak barangan antik. Mesir, bekas negeri naungan British, adalah destinasi untuk orang Eropah pada akhir abad ke-19 dan separuh pertama abad ke-20. Komuniti Itali, Greece, dan Yahudi pernah berkembang di Kaherah dan bandar Mediterranean Alexandria. Pasar bersejarahnya, atau souq, menjual banyak peringatan tentang masa lalu, replika dan tulen.

Wahdan telah mengumpulkan banyak barangan antik. Telefon dail berputar, gramofon, dan surat khabar lama serta setem juga menarik perhatiannya.

Baru-baru ini, keretanya juga telah mencipta nama sendiri, dengan satu muncul dalam siri TV pada tahun 1930an.

Dia menyedari minat untuk mengumpul kereta semakin meningkat dalam kalangan orang Mesir, kerana lebih ramai orang menonton pameran kereta klasik di mana kenderaannya dipamerkan.

Salah satu barang kesayangannya ialah pembelian pertamanya, sebuah Mercedes 1970an.

Seperti keretanya yang lain, dia tidak sering memandu. Tetapi dia berkata dia tidak akan menjual mana-mana koleksinya. “Sesiapa yang meminati kereta itu tidak dapat hidup tanpanya,” kata Wahdan. – AP