Pengurus Bank Swiss dipenjara berkaitan 1MDB

SINGAPURA, 11 Jan – Seorang pengurus Bank Swiss dihukum penjara tujuh bulan di Singapura hari ini kerana terlibat dalam pengubahan wang haram dan kesalahan lain yang berkaitan dengan skandal rasuah yang melibatkan dana Malaysia 1MDB.

Jens Fred Sturzenegger, 42, yang mengetuai cawangan Singapura dalam pemberi pinjaman Bank Falcon Swiss, juga didenda Sg$128,000 (AS$89,000) selepas dia mengaku bersalah di sebuah mahkamah daerah.

Dakwaan bahawa jumlah wang yang besar telah disalahgunakan dari 1MDB telah mencetuskan skandal yang melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, walaupun pemimpin tersebut telah menafikan sebarang salah laku.

Singapura, sebuah hab kewangan serantau yang dikenali kerana ketelusan dan pendirian tegas terhadap rasuah, tahun lepas mengeluarkan Bank Falcon dan Bank Swiss BSI bagi kesalahan terhadap kesilapan besar dalam kawalan kewangan.

Bank-bank Swiss didakwa menggunakan pemindahan wang haram.

Amerika Syarikat dan Switzerland juga telah melancarkan siasatan ke dalam kumpulan wang tetapi hanya Singapura telah dikenakan sabitan setakat ini. – AFP