Pengurus laman manga diberkas

MANILA, 9 JULAI – Seorang lelaki yang mengendali perpustakaan komik manga dalam talian yang dibaca oleh kira-kira 100 juta orang setiap bulan telah diberkas di Manila, kata pihak berkuasa Filipina hari ini.

Romi Hoshino, 28, mengendali ‘Manga Mura’, yang ditutup dengan sendirinya pada April tahun lalu tatkala Jepun melancarkan usaha memburu untuk pengasas laman web kerana mencabul hak cipta.

Kira-kira 100 juta orang menggunakan laman web cetak rompak itu setiap bulan, yang mengeluarkan kira-kira 60,000 manga, novel grafik atau komik Jepun, kepada orang awam secara percuma sejurus selepas diterbitkan.

Penerbit manga kerugian kira-kira 320 bilion yuan dalam pendapatan berpotensi dalam tempoh enam bulan sehingga Februari 2018 sahaja, kata Persatuan Pengedaran Isi Kandungan Luar Negara Jepun.

“Ia adalah jumlah wang yang besar dan Manga Mura merupakan isu besar untuk editor manga,” beritahu seorang pegawai dari kumpulan anti-cetak rompak kepada AFP.

“Kerajaan Jepun menubuhkan pasukan petugas hanya mengambil tindakan ke atas Manga Mura,” tambah pegawai persatuan.

Hoshino, yang memegang pasport Jepun, ditahan pada Ahad di lapangan terbang Manila selepas kedutaan Jepun di Manila mendapatkan bantuan untuk mencarinya, kata pesuruhjaya imigresen Jaime Morente dalam satu kenyataan, menyifatkan dirinya sebagai pengurus Manga Mura. – AFP