Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pengurus paksa pekerja Muslim tanggal hijab

  KANSAS, 3 OKT – Sebuah agensi persekutuan telah mengemukakan saman terhadap rangkaian restoran Chipotle, menuduhnya melakukan penganiayaan dan serangan agama selepas seorang pengurus di Kansas menanggalkan hijab pekerja secara paksa, iaitu tudung kepala yang dipakai beberapa wanita Muslim.

  Dalam tuntutan mahkamah yang difailkan pada Rabu, Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Saksama mendakwa bahawa pada 2021, seorang penolong pengurus di Chipotle di Lenexa, Kansas, berulang kali mengganggu pekerja itu dengan memintanya menunjukkan rambutnya, walaupun dia menolak. Selepas beberapa minggu, gangguan itu semakin teruk, malah penolong pengurus secara fizikal menanggalkan sebahagian hijabnya, menurut aduan itu.

  “Permintaan pengurus yang mendesak pekerja menanggalkan hijabnya, serta percubaannya untuk menanggalkannya secara fizikal, adalah ‘tidak diterima, disengajakan, teruk, berdasarkan agama dan mewujudkan persekitaran kerja yang tidak menyenangkan berdasarkan agama’, menurut aduan itu.

  Ketua pegawai hal ehwal korporat Chipotle, Laurie Schalow, berkata syarikat itu menggalakkan pekerja melaporkan isu membimbangkan, termasuk melalui talian rahsia tanpa nama.

  “Kami mempunyai dasar toleransi sifar untuk sebarang bentuk diskriminasi dan kami telah memberhentikan pekerja terbabit,” katanya dalam satu kenyataan melalui e-mel. – AP

  Sebuah agensi persekutuan menyaman rangkaian restoran Chipotle pada 27 September. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...