Peniaga poland memberontak dengan perintah berkurung

BUKOWINA TATRZANSKA, POLAND – Pemilik perniagaan katering di Poland kini terpaksa bekerja keras selepas perintah berkurung dilanjutkan berikutan wabak COVID-19 dan beberapa restoran mula mengambil alih masalah secara sendiri dengan membuka kedai semula.

Tetapi kempen utama ketidaktaatan sivil yang direncanakan pada hari Isnin lalu di resort ski yang bergantung kepada pelancong di selatan Poland gagal dilaksanakan, kerana kebanyakan perniagaan menggunakan pendekatan ‘tunggu dan lihat’.

Di bandar Bukowina Tatrzanska di Pergunungan Tatras, sebuah restoran kelas atas, Schronisko Smakow (Shelter of Flavours) dibuka semula pada hujung minggu dan kemudiannya dikenakan denda pada Isnin lalu.

“Kami akan mengemukakan rayuan terhadap denda ini dan kami berharap ia dibatalkan kerana tidak berperlembagaan,” kata pengurus Kamil Sakalus kepada AFP setelah didenda sebanyak 30,000 zloty (6,600 euro, AS$8,000).

Sakalus mengatakan tidak ada undang-undang khusus untuk membuka restoran dan kerajaan belum mengisytiharkan keadaan darurat untuk membenarkannya. Tetapi dia mengatakan bahawa denda ‘tidak akan membunuh kami’.

Kelihatan orang ramai makan di Schronisko Smakow (Shelter of Flavours) di Bukowina Tatrzanska di pergunungan Tatras yang dibuka semula meskipun dalam perintah berkurung. – AFP

“Sebaliknya, membuka semula restoran ini akan membolehkan kita terus menjalankan perniagaan kita, melindungi pekerjaan dan bertahan,” katanya.

Pembukaan restoran juga dilaporkan di Poznan di barat Poland, Karpacz di barat daya dan di lembah arang batu Silesia.

Kedai-kedai perniagaan telah ditutup di Poland, kecuali perkhidmatan bawa balik, sejak 24 Oktober lalu. Gerakan untuk dibuka semula bermula minggu lalu ketika kerajaan mengumumkan pihaknya akan melanjutkan sekatan sehingga akhir bulan. Ini juga bermaksud bahawa lereng ski, gelanggang ais, gimnasium dan hotel harus tetap ditutup untuk orang awam.

Namun, ada yang menemukan cara untuk mencuba dan memutar belitkan peraturan, termasuk gimnasium yang dijadikan tempat ibadah, gelanggang ais yang mengatakan bahawa ia adalah kedai bunga.

Di Tatras, sejumlah pengusaha telah menyuarakan sokongan terhadap gerakan ‘Highlanders Veto’ yang menekankan keadaan yang sangat mengerikan di kawasan pergunungan.

Akaun Twitter @OtwieraMY (WE are opening) juga telah menyiarkan nama-nama dan alamat-alamat perniagaan di seluruh negara yang memilih untuk membuka operasi.

Kerajaan telah berjanji untuk membantu perniagaan yang terjejas dan telah memperingatkan bahawa mereka yang membuka kembali dapat melemahkan peluang mereka untuk mendapatkan wang.

Minggu lalu, ia memperuntukkan 1 bilion zloty (220 juta euro, AS$270 juta) untuk perniagaan yang bergelut di pergunungan. Pelbagai perkhidmatan mula berdepan kesukaran seperti industri pelancongan dan hotel, yang telah mengajukan tuntutan atas sekatan yang menuntut pampasan.

Sektor kecergasan juga merancang untuk membuka semula operasi mereka bermula pada 1 Februari sama ada kerajaan membenarkannya atau tidak. – AFP