Peningkatan jangkitan musnahkan harapan kehidupan normal

JOHANNESBURG – Sabtu lalu, Afrika Selatan menjadi salah satu daripada lima negara yang paling teruk terjejas wabak koronavirus, kerana jumlah jangkitan baharu yang menakjubkan di seluruh dunia merupakan satu peringatan bahawa kembali kepada kehidupan normal masih jauh untuk diramalkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia sekali lagi melaporkan rekod jangkitan baharu sehari dengan 259,848. Catatan 350,879 kes bagi Afrika Selatan merangkumi kira-kira separuh daripada semua jangkitan yang disahkan di benua Afrika dan perjuangannya adalah tanda masalah yang akan dihadapi bagi negara-negara dengan sumber daya kesihatan yang lebih sedikit. Afrika Selatan kini mengikuti AS, Brazil, India dan Rusia, semua negara yang jauh lebih ramai dalam jumlah jangkitan, melebihi Peru, setelah pihak berkuasa kesihatan mengumumkan 13,285 kes baharu.

“Fakta sederhana adalah bahawa banyak orang Afrika Selatan terdedah dengan penyakit kerana mereka tidak dapat mematuhi protokol Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai peningkatan kebersihan dan jarak sosial,” pengasas bekas ketua biskop Afrika Selatan dan pemenang Hadiah Nobel Perdamaian Desmond Tutu dan isterinya, Leah, memberi amaran dalam satu kenyataan.

Menteri Kesihatan Afrika Selatan Zweli Mkhize mengatakan, “Ini adalah permintaan mendesak dan penting kepada semua orang Afrika Selatan. Perjuangan menentang COVID-19 ada di tangan kita. Kita mesti bertindak sekarang.” Dia menyatakan keprihatinan bahawa “keletihan sepertinya sudah mulai wujud” dan orang ramai mengecewakan mereka, dengan hanya sedikit yang mengamalkan penjarakan sosial dan penutup mulut dan hidung diabaikan.

Di tempat lain, jumlah kematian setiap hari telah mencapai tahap tertinggi di beberapa negeri AS dan jangkitan di India lebih dari 1 juta. Pakar percaya jumlah sebenar di seluruh dunia lebih tinggi kerana kekurangan ujian dan masalah pengumpulan data di beberapa negara.

Gambar bertarikh 18 Julai menunjukkan seorang artis jalanan menyembur cat melukis mural yang memakai penutup mulut dan hidung. – AP
Para petugas kesihatan memakai baju perlindungan penuh menyusun dokumen bagi data pengujian bergerak koronavirus yang mereka kumpulkan dari rumah ke rumah. – AP
Pasukan perubatan tentera India mengangkat mayat rakan sekerja mereka yang meninggal dunia akibat COVID-19. – AP
Beberapa orang membantah terhadap percubaan vaksin di Afrika, di luar Hospital Chris Hani Baragwanath di bandar Soweto, Johannesburg, Afrika Selatan. – AP

Pada hari Sabtu lalu, dunia menandakan Hari Mandela, mengingati Nelson Mandela, presiden kulit hitam pertama di Afrika Selatan, salah seorang lagi pemenang Hadiah Nobel Perdamaian dan warisannya dalam memerangi ketidaksamaan. Negara itu, bagaimanapun, tetap tidak seimbang di dunia, dan pegawai kesihatan telah memperingatkan bahawa wabak itu akan terjadi.

Pusat koronavirus baharu di Afrika Selatan, di wilayah Gauteng, menjadi tuan rumah bandar Johannesburg dan Pretoria dan satu perempat daripada jumlah 57 juta populasi negara itu, dengan banyak orang miskin hidup dalam keadaan sesak di tengah musim sejuk Hemisfera Selatan.

Pesan Mandela adalah “lebih relevan daripada sebelumnya,” kata ketua WHO Afrika Matshidiso Moeti, yang meminta akses yang adil terhadap perawatan.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, yang menyampaikan Kuliah Tahunan Nelson Mandela, mengatakan bahawa “COVID-19 telah disamakan dengan X-ray, yang menunjukkan keretakan di kerangka rapuh di dalam masyarakat yang telah kita bina,” sambil menambah bahawa negara-negara maju berdepan “kegagalan memberikan sokongan yang diperlukan untuk membantu dunia membangun melalui masa-masa berbahaya ini.”

Kes virus yang disahkan di seluruh dunia telah mencapai 14.1 juta dan kematian meningkat di atas 600,000, menurut data Universiti Johns Hopkins. Jangkitan melambung tinggi di negara-negara AS seperti Florida, Texas, Arizona, didorong oleh pemansuhan perintah lockdown terhadap koronavirus dan tentangan beberapa penduduk Amerika yang ingkar untuk memakai penutup mulut dan hidung.

Di AS, pasukan perubatan tentera telah dikerahkan di Texas dan California untuk membantu hospital yang dibanjiri oleh pesakit. Lonjakan jangkitan bermaksud bahawa berjuta-juta kanak-kanak Amerika tidak mungkin kembali ke kelas sepenuh masa pada musim luruh. Di India, lonjakan 34,884 kes baharu dilaporkan ketika kerajaan tempatan terus menerapkan kembali penguncian tertumpu di beberapa bahagian negara ini.

Di Iran, presiden membuat pengumuman yang mengejutkan bahawa sebanyak 25 juta orang Iran mungkin telah dijangkiti, lapor agensi berita IRNA yang dikendalikan oleh kerajaan. Hassan Rouhani memetik kajian Kementerian Kesihatan baharu yang belum diumumkan kepada awam. Iran mempunyai wabak terburuk di Timur Tengah dengan lebih daripada 270,000 kes yang disahkan.

Di Bangladesh, kes yang disahkan melebihi 200,000 tetapi para pakar mengatakan jumlahnya jauh lebih tinggi kerana negara itu tidak mempunyai makmal yang mencukupi untuk melakukan ujian. Sebilangan besar penduduk di kawasan luar bandar berhenti memakai penutup mulut dan hidup dan ramai yang berbelanja di pusat membeli-belah menjelang perayaan Islam Aidiladha pada bulan ini. Sementara itu, para saintis memberikan unsur positif pada harapan Perdana Menteri Britain, Boris Johnson agar negara itu kembali normal menjelang Krismas.

Dunia di mana orang boleh “pergi bekerja dengan normal, perjalanan dengan bas dan kereta api, pergi bercuti tanpa sekatan, bertemu rakan, bersalaman, saling berpelukan dan sebagainya, sayangnya, harapan yang sangat jauh,” tanpa vaksin, kata ahli epidemiologi John Edmunds, anggota Kumpulan Penasihat Ilmiah untuk Kecemasan. – AP