Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Peningkatan kos gugat keluarga berpendapatan rendah

-

COLCHESTER, UNITED KINGDOM – Terletak di tengah-tengah kedai besar di luar bandar, Colchester Foodbank di timur England tahun lepas memberikan sejumlah 165 tan makanan cukup untuk memberi makan kepada 17,000 orang.

Tetapi angka itu mampu dilepasi tahun ini, apabila inflasi tahunan Britain mencecah paras tertinggi sejak 30 tahun sebanyak 5.4 peratus pada Disember, ketika gaji jatuh, dan kos makanan serta tenaga meningkat.

“Kami merasakan akan memberikan makanan kepada kira-kira 20,000 orang pada 2022,” kata pengurus bank makanan Mike Beckett. “Jika berlaku kemerosotan, dan keadaan menjadi lebih teruk, ia mungkin seramai 25,000 orang. Itu pastinya suatu mimpi ngeri. Senario terburuk kami mungkin 30,000 orang.” Kira-kira 95 peratus daripada hasil di tabung makanan, yang dikendalikan oleh badan amal Trussell Trust, dikumpulkan daripada orang ramai yang menderma di pusat pengumpulan di pasar raya tempatan.

Tetapi ekonomi semasa telah memaksa ramai yang biasanya tidak memerlukan bungkusan makanan untuk mendapatkan bantuan. “Saya biasanya meletakkan sesuatu dalam troli tabung makanan tetapi kini giliran saya untuk mendapatkan bantuan,” kata Heidi, 45, yang berkata dia sedang bergelut dengan kenaikan harga ‘semua barangan’. “Saya bergelut besar, pada asasnya. Bil menjadi sangat tinggi, itulah sebabnya saya di sini,” katanya. Seperti kebanyakan orang di Britain, musim sejuk ini dia perlu membuat pilihan sukar antara ‘pemanasan atau makan’. “Elektrik saya semakin meningkat. Saya membelanjakan kira-kira 80 pound (AS$110 dolar) sebulan sekarang, berbanding 40 atau 50 tahun lepas,” katanya.

Pada asasnya mengalami kecacatan

The Trust berkata bilangan orang yang menerima makanan kecemasan cukup untuk tiga hari dari pusatnya di seluruh Britain telah meningkat daripada kira-kira 26,000 pada 2009 kepada lebih 2.5 juta pada 2021.

Penulis makanan British dan aktivis anti-kemiskinan Jack Monroe berkata selepas kenaikan inflasi terkini bahawa kos sebenar makanan asasi telah meningkat lebih banyak lagi. Pasta termurah di pasar raya tempatannya setahun lalu berharga 0.29 pound untuk 500 gram manakala hari ini ia adalah 0.70 pound kenaikan sebanyak 141 peratus. Beras paling murah ialah 0.45 pound untuk satu kilogram tetapi kini berharga 1 pound untuk 500g.

Kelihatan barangan makanan yang didermakan di Colchester Foodbank Trussell Trust yang terletak di Colchester, timur England. – AFP
Seorang penerima bantuan menolak troli berisi barangan makanan yang didermakan di Colchester Foodbank Trussell Trust. – AFP
Kelihatan Seorang sukarelawan menyimpan rak dengan barangan yang didermakan. – AFP
Seorang sukarelawan mempersiapkan kotak sebelum makanan dihantar kepada orang ramai. – AFP
Para sukarelawan memuatkan kereta dengan bantuan makanan yang dipesan sebelum menghantarnya. – AFP

“Itu adalah kenaikan harga sebanyak 344 peratus kerana ia menghentam isi rumah paling miskin dan paling terdedah,” tulisnya dalam benang Twitter tular yang dibaca oleh jutaan orang. “Sistem yang kami gunakan untuk mengukur kesan inflasi pada asasnya adalah cacat, ia langsung mengabaikan realiti dan kenaikan harga sebenar untuk orang yang mempunyai gaji minimum, kontrak sifar jam, pelanggan bank makanan dan berjuta-juta lagi.”

Pengurus Beckett bersetuju bahawa “walau bagaimanapun awda mengukur inflasi tidak benar-benar mengambil kira makanan murah yang meningkat, dan ia meningkat sebanyak ratusan peratus.”

Keluarga berpendapatan rendah berada di bawah tekanan tambahan selepas kerajaan mengembalikan pembayaran faedah kebajikan ke tahap pra-pandemik, setelah meningkatkannya buat sementara waktu semasa penutupan. Beckett berkata pada 2020 ‘tahun yang hebat’, 42 peratus daripada pelanggan tabung makanan adalah kanak-kanak. “Orang ramai datang dan melaporkan mereka mengambil masa 20 minit atau sejam di dalam kereta mereka untuk mendapatkan keberanian untuk masuk,” katanya.

“Mereka tidak fikir mereka perlu, mereka tidak mahu menggunakan tabung makanan, tetapi mereka tidak mempunyai pilihan kerana mereka sayangkan anak-anak mereka.“Persoalannya, apabila keadaan sejuk, orang ramai perlu memilih antara makan atau pemanasan.”

Masalah kesihatan kronik

Dalam laporan yang diterbitkan bulan ini, Yayasan Joseph Rowntree menyatakan “untuk kanak-kanak, ketidakamanan makanan yang teruk telah dikaitkan dengan keadaan kesihatan kronik seperti asma dan kemurungan.”

Pemakanan yang tidak seimbang “akan menghalang perkembangan fizikal, kognitif dan emosi kanak-kanak. Orang dewasa dalam pemakanan isi rumah yang tidak selamat mempunyai kadar yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit kronik seperti arthritis, asma, diabetes dan masalah kesihatan mental,” kata laporan mengenai kemiskinan UK pada 2022. Badan amal anti-kemiskinan menyatakan “ciri reka bentuk utama sistem keselamatan sosial yang secara langsung membawa kepada ketidakselamatan makanan yang lebih tinggi dan telah menyumbang kepada peningkatan dalam penggunaan bank makanan.”

Ini termasuk perlu menunggu sekurang-kurangnya lima minggu sebelum mendapat bayaran faedah awal seperti Kredit Universal. Yang lain menunjukkan fakta faedah kanak-kanak dihadkan kepada dua orang kanak-kanak. Kos sara hidup di Britain diramalkan melambung lebih tinggi pada April berikutan kenaikan cukai dan rancangan peningkatan selanjutnya sekitar 50 peratus kepada bil tenaga domestik. Kenaikan cukai yang lebih menyakitkan dijangka akan menanggung bil yang besar untuk COVID-19. Akibatnya, lebih banyak isi rumah di seluruh Britain akan menghadapi kemiskinan bahan api, membelanjakan lebih daripada 10 peratus daripada jumlah pendapatan mereka untuk bahan api.

“Terdapat ramai orang dalam situasi ini yang tidak pernah mengalaminya sebelum ini,” kata pelanggan bank makanan Heidi. “Semua orang harus meletakkan sesuatu. Kerana awda tidak tahu bila awda akan berada dalam situasi ini. Dan saya pastinya tidak menyangka saya akan berada di dalamnya.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -