Penjara 9 tahun, bunuh anak

TEHRAN, 28 OGOS – Seorang warga Iran dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun kerana membunuh dengan memenggal kepala anak perempuannya yang masih remaja semasa tidur, media tempatan melaporkan hari ini, sambil menambah bahawa ibu budak perempuan itu mahu dia dihukum mati.

Pembunuhan Romina Ashrafi yang berusia 14 tahun, dikatakan ‘pembunuhan demi maruah’ pada 21 Mei, mencetuskan kemarahan yang meluas, dengan media mengecam keganasan di Republik Iran.

Media mengatakan Romina dipenggal kepalanya di rumah keluarga di kampung Talesh di wilayah utara Gilan.

“Walaupun desakan pihak berkuasa kehakiman pada ‘pengendalian khas’ kes ini, keputusan itu menakutkan saya dan keluarga saya,” kata Rana Dashti, ibu budak itu kepada agensi berita ILNA.

“Saya tidak mahu suami saya kembali ke kampung kami lagi,” katanya, menyeru agar keputusan tersebut disemak semula dan diubah menjadi hukum bunuh.

Setelah tinggal bersama lelaki itu selama 15 tahun, Dashti mengatakan dia bimbangkan keselamatan ahli keluarganya yang lain.

Akhbar Ebtekar mengatakan pada saat pembunuhan Romina bahawa persetujuan setara di Iran tidak berlaku bagi seorang ayah yang membunuh anaknya, dengan hukuman hanyalah penjara dan denda sahaja.

Presiden Iran, Hassan Rouhani telah menyatakan penyesalannya setelah pembunuhan gadis itu dan menyeru bagi kelulusan segera beberapa rang undang-undang antikeganasan.

Romina dilaporkan melarikan diri setelah ayahnya enggan membenarkannya mengahwini lelaki yang berumur 15 tahun lebih tua. Tetapi dia ditahan oleh pihak berkuasa dan dibawa pulang, walaupun memberitahu pihak berkuasa bahawa nyawanya dalam bahaya jika dia pulang. – AFP