Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Penjual ais krim kekal ceriakan kanak-kanak Soweto

  SOWETO, AFRIKA SELATAN – Melodi van ais krim Sipho Mtshali telah menarik perhatian kanak-kanak Soweto sejak tahun-tahun apartheid yang ganas di Afrika Selatan, untuk menjual ais krim lembut. Beberapa dekad kemudian, ia masih beroperasi.

  Dia bekerja ‘setiap hari’ selama 45 tahun yang lalu, memandu melalui perbandaran berbukit yang pernah menjadi rumah kepada presiden kulit hitam pertama Afrika Selatan, Nelson Mandela.

  Malah semasa perjuangan pembebasan yang mengejutkan Soweto pada tahun 1970an, dia sudah menjual aiskrim. Hanya cuaca musim sejuk yang sesekali menghalangnya.

  “Jika ia sejuk, saya boleh mendapatkan rehat,” kata Mtshali, seorang bapa berusia 63 tahun yang dilahirkan dan dibesarkan di Soweto, di mana pelajar pernah menentang pemerintahan minoriti kulit putih pada 1976. Tetapi politik tidak pernah menarik minatnya.

  “Saya melihat orang ramai membesar dengan kereta ais krim,” katanya sambil mengingati harga lebih rendah semasa apartheid, yang secara rasmi berakhir pada 1994.

  Hanya menambah beberapa rand, Sipho Mtshali akan memberikan taburan atau topping rangup yang lain pada ais krim. – AFP
  Sipho Mtshali, duduk di dalam trak ais krim miliknya sambil menunggu pelanggan di Soweto, Afrika Selatan. – AFP

  Hari ini dia mengenakan lapan rand (AS$0.50) untuk ais krim strawberi atau vanila. Dengan caj tambahan untuk taburan atau topping rangup yang lain. Mtshali teringat wajah anak damit pelanggan pertamanya, kini sudah menjadi dewasa, yang hari ini menghantar anak-anak mereka ke vannya dengan membawa syiling di tangan.

  “Mereka masih muda ketika kami mula berniaga,” katanya sambil melayan beberapa orang terus ke dalam kereta ketika mereka melewati.

  Di bawah sinar matahari musim panas yang cerah, Mtshali memandu perlahan-lahan melintasi rumah kecil dan beratap besi yang dibina untuk buruh kulit hitam di pinggir Johannesburg semasa apartheid.

  Dia perlu mematikan enjin untuk menghidupkan mesin aiskrim Italinya.

  “Tidak boleh melakukan kedua-duanya pada masa yang sama,” jelasnya.

  Gangguan teknikal kecil yang tidak menjejaskan senyumannya.

  “Selagi saya masih hidup saya akan melakukannya,” katanya.

  “Semua orang gembira dengan ais krim.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...