Penjual bunga di tanah perkuburan raih rezeki lumayan

GEORGE TOWN – Perayaan Aidilfitri yang disambut baru-baru ini turut memberi rezeki lumayan kepada penjual bunga di Tanah Perkuburan Islam Jalan Perak di sini.

Mengikut kelazimannya Tanah Perkuburan Islam Jalan Perak akan menjadi tumpuan waris, khususnya mereka yang pulang ke kampung halaman untuk menyambut Aidilfitri dengan menziarahi kubur keluarga tersayang namun perkara itu telah terhenti dua tahun ketika negara dilanda pandemik COVID.

Selepas kerajaan mengumumkan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP), penjual bunga, Rosinah Md Hassan, 46, berkata beliau berasa lega kerana perniagaan bunga di Tanah Perkuburan Islam ini dapat kembali beroperasi.

Menurutnya, permintaan terhadap bunga segar biasanya lebih tinggi pada musim perayaan sekali gus memberi peluang kepada peniaga sambilan sepertinya mengaut sedikit keuntungan untuk persiapan menyambut Syawal.

“Gerai jual bunga ini telah diwariskan kepada empat generasi dan setiap kali Ramadan, kami sekeluarga akan berniaga di sini untuk mencari sedikit keuntungan, selain memudahkan pengunjung yang mencari barangan berkenaan,” katanya kepada Bernama ketika ditemui baru-baru ini.

Penjual bunga, Rosinah Md Hassan, menunjukkan pelbagai jenis bunga yang dijual di Tanah Perkuburan Islam Jalan Perak di sini. – Bernama
Selepas pengumuman kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) dengan membenarkan orang ramai menziarahi tanah perkuburan, Rosinah Md Hassan menarik nafas lega apabila perniagaan menjual bunga yang diusahakannya itu dapat beroperasi semula. – Bernama

Rosinah berkata Ramadan dianggap sebagai bulan rezeki kepada peniaga dan beliau cukup bersyukur dengan rezeki yang diterima untuk membantu menambah pendapatan bagi menyambut Syawal.

Katanya, beliau akan dibantu suami, adik dan anak untuk menguruskan perniagaan bunga yang akan mula beroperasi seminggu sebelum Aidilfitri dan sehingga Hari Raya ketiga.

“Setiap tahun, saya terpaksa mengambil cuti selama seminggu sebagai petugas di Hospital Pulau Pinang bagi menjalankan perniagaan yang bermula jam 7:30 pagi hingga 7 malam dan dua hari menjelang Hari Raya kami akan berniaga selama 24 jam sehingga pagi raya,” katanya.

Katanya, antara jenis bunga yang dijual dan mendapat permintaan tinggi ialah ros, melor, rampai dan bunga segar tangkai selain bunga hancur yang dicampurkan bersama dengan harga dari RM5 hingga RM10 satu plastik manakala air cendana dan mawar pula RM5 sebotol.

“Orang ramai biasanya menziarahi tanah perkuburan sejak awal puasa hinggalah hari ketiga raya,” katanya.

Seorang pengunjung, Datuk Syed Mohamad Aidid Syed Murtaza, 75, berkata kehadiran penjual bunga di kawasan perkuburan ini akan memudahkan pengunjung yang datang menziarah pusara ahli keluarga mereka.

“Pengunjung tidak perlu bersusah payah mencari bunga, kerana ia boleh dibeli dengan harga murah di depan pintu masuk ke kuburan ini,” katanya.

Tinjauan dilakukan oleh Bernama mendapati selain membersihkan persekitaran perkuburan dan mengecat batu nisan, ahli keluarga juga akan menaburkan bunga di pusara termasuk membacakan ayat-ayat suci Al-Quran, mendoakan si mati agar beroleh kesejahteraan. – Bernama