Penjualan Dim Sum semakin digemari di Indonesia

JAKARTA – Windy Tan memulakan perniagaan makanan jalanan pada Julai dengan menjual hidangan dim sum di ruang yang disewa di hadapan sebuah kedai serbaneka di bahagian barat ibu kota Indonesia, Jakarta.

Tidak lama sebelum itu, wanita berusia 27 tahun itu baru sahaja memutuskan untuk meletak jawatan dari sebuah agensi pengiklanan, yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19. Berketurunan Cina, Tan merasa senang sejak beberapa bulan lalu kerana dia memperoleh sedikit keuntungan daripada perniagaan makanan Cina yang sederhana.

“Ibu saya biasanya memasak snek panas atau suam apabila hujan di luar. Sekarang ini musim hujan di Indonesia, saya percaya lebih ramai orang akan menikmati hidangan panas,” katanya kepada Xinhua di gerai makanannya.

Dia tidak pernah menjangka keputusan menguruskan gerai makanan itu akan membantunya bertahan dari segi kewangan di tengah-tengah pandemik COVID-19.

“Dim sum adalah hidangan ringkas dan sihat. Lebih-lebih lagi, orang di bandar sudah biasa dengannya,” katanya.

Pelanggan memesan di gerai makanan yang menjual dim sum kukus di Jakarta Timur, Indonesia. – Xinhua
Kelihatan dim sum dikukus di salah sebuah gerai makan. – Xinhua

Tan, yang berkelulusan ijazah dalam pengurusan pemasaran, kini berfikir untuk mempunyai lebih banyak gerai makanan yang menjual dim sum kukus di kawasan lain di bandar ini.

Tan, yang juga menjual hidangan Cina menggunakan platform perkhidmatan penghantaran makanan seperti GoFood, GrabFood dan ShopeeFood, telah melihat peningkatan dalam bilangan pesanan dalam talian.

“Ini mengujakan. Saya semakin optimis untuk menjadi sepenuh masa dalam perniagaan makanan,” katanya sambil menambah keuntungan bulanannya daripada perniagaan sejak kebelakangan ini jauh lebih tinggi daripada gaji bulanan daripada pekerjaan sebelumnya.

Di bahagian timur Jakarta, sekumpulan tiga rakan karib yang telah mengenali antara satu sama lain sejak sekolah menengah sedang melakukan masakan Cina. Di bawah nama Dimsum Corner, perniagaan itu ditetapkan beberapa minggu selepas Cakra Jova, Liko Andriza dan Jefry Aliansyah menamatkan pengajian ijazah sarjana muda pada 2019.

“Petang itu, kami berkumpul dan memikirkan apa harus mereka buat perniagaan bersama-sama. Dan kami fikir ia mengenai dim sum. Dan kami mahu menjadikannya seunik mungkin,” kata Jova kepada Xinhua.

Mereka kini mempunyai enam kiosk di Jakarta dan bandar satelit Bekasi dengan 25 pekerja bekerja untuk mereka. Semua gerai makanan terletak berhampiran kompleks perumahan, menyasarkan golongan dewasa muda dan keluarga kelas pertengahan.

Perubahan dalam gaya bekerja di tengah-tengah COVID-19 juga telah memberi inspirasi kepada golongan muda ini untuk meneroka peluang baharu. Menurut Andriza, perniagaan mereka berkembang dengan lebih pesat apabila pendapatan mereka meningkat dengan ketara.

Lelaki berusia 25 tahun itu berkata selain kawalan kualiti makanan, pemilik dalam perniagaan sebegitu juga sangat penting untuk menjadi celik media sosial dalam usaha menjangkau lebih ramai pelanggan berpotensi. – Xinhua