Penjualan kereta elektrik meningkat dua kali ganda

FRANKFURT, 6 MEI – Pembuat kereta Jerman, Volkswagen melaporkan peningkatan keuntungan suku pertama hari ini tetapi memberi amaran bahawa kekurangan global semikonduktor yang telah merugikan pengeluaran akan memberi ‘kesan yang lebih ketara’ dalam beberapa bulan mendatang.

Syarikat gergasi automobil itu melaporkan keuntungan bersih 3.4 bilion euro (AS$4.0 bilion), meningkat daripada 517 juta euro sepanjang tempoh Januari hingga Mac pada tahun 2020 ketika gelombang pertama wabak menutup bilik pameran dan kilang.

Pendapatan untuk kumpulan 12 jenama, yang merangkumi Audi, Porsche dan Skoda, meningkat 13 peratus kepada 62.4 bilion euro, katanya dalam satu kenyataan.

Kenaikan itu didorong oleh pemulihan penjualan kereta terutamanya di China, pasaran automotif terbesar di dunia dan permintaan global yang kuat untuk model mewah dengan keuntungan tinggi, kata VW.

Pembuat kenderaan itu juga menekankan peningkatan populariti kenderaan yang lebih mesra alam, dengan penjualan kereta elektrik dan hibridnya meningkat dua kali ganda kepada 133,000 unit.

Secara keseluruhan, kumpulan itu menghantar 2.4 juta kenderaan pada suku pertama tahun ini. “Kami memulakan tahun ini dengan momentum yang luar biasa,” kata CEO, Herbert Diess.

“Kenderaan elektronik kami terus mendapat momentum dan kami membuat kemajuan yang baik dengan transformasi. Masih banyak lagi yang dapat kami capai pada baki tahun ini.”

Ketua pegawai kewangan Arno Antlitz mengatakan VW telah ‘menguruskan kesan COVID-19 dan kekurangan semikonduktor secara bertanggungjawab’ pada suku pertama. – AFP

Logo pengeluar kereta Volkswagen dan trak MAN di Berlin, Jerman. – AP