Penjualan semula rumah pangsa di Singapura meningkat 0.4 peratus

SINGAPURA, 10 Jan – Harga penjualan semula untuk rumah pangsa bukan tanah persendirian Singapura meningkat 0.4 peratus pada Disember bulan ke bulan, menurut anggaran yang dikeluarkan oleh Singapura Real Estate Exchange (Hartanah SRX) hari ini.

Menurut Hartanah SRX, harga penjualan semula rumah pangsa bukan tanah persendirian meningkat 0.1 peratus bagi tahun penuh 2016, yang diketuai oleh harga jualan semula di kawasan pusat bandar.

Bagi bulan Disember, harga penjualan rumah-rumah persendirian di kawasan bandar tidak berubah, harga jualan semula di kawasan pinggir bandar meningkat 1.2 peratus bulan ke bulan manakala harga jualan semula di pinggir bandar jatuh 0.5 peratus.

Berasaskan tahun ke tahun, harga jualan semula meningkat sebanyak 0.1 peratus pada Disember. Bagi sektor-sektor individu, harga jualan semula di kawasan pusat bandar mencatatkan peningkatan sebanyak 1.8 peratus pada Disember, manakala harga jualan semula di pinggir bandar dan kawasan pinggir bandar masing-masing menurun 0.9 peratus dan 0.4 peratus.

Berbanding dengan kemuncaknya baru-baru ini pada Januari 2014, harga jualan semula pada bulan Disember telah turun sebanyak 7.8 peratus.

Gambar fail menunjukkan sebuah kediaman pangsa dalam pembangunan di Singapura. – AFP
Gambar fail menunjukkan sebuah kediaman pangsa dalam pembangunan di Singapura. – AFP

Dalam kadar penjualan semula, kira-kira 484 unit kediaman bukan tanah persendirian telah dijual semula pada bulan Disember, dengan penurunan 21.7 peratus berbanding dengan 618 unit dijual semula pada bulan November.

Hartanah SRX berkata jumlah jualan semula pada bulan Disember adalah 6.8 peratus lebih tinggi tahun ke tahun berbanding dengan 453 unit dijual semula pada Disember 2015. Berbanding dengan kemuncaknya sebanyak 2,050 unit dijual semula pada bulan April 2010, jumlah jualan semula turun sebanyak 76.3 peratus.

Rumah-rumah persendirian dibangunkan oleh pemaju swasta.

Kira-kira 80 peratus daripada isi rumah bermastautin di Singapura yang tinggal di unit perumahan awam telah dibina dan dijual oleh kerajaan. Rumah-rumah peribadi biasanya lebih mahal daripada unit perumahan awam. – Xinhua