Penstriman media digital pertama dilancarkan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 OGOS – Progresif Sdn Bhd telah mencipta sejarah media pada malam ini dengan mengumumkan pelancaran platform penstriman media digital Brunei yang pertama, Progresif Media.

Hadir di majlis pelancaran Progresif Media tersebut yang diadakan di Ibu Pejabat Progresif ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof; Timbalan Setiausaha Tetap (Pendidikan Tinggi) di Kementerian Pendidikan, Dr Chin Wei Keh, dan ahli-ahli Lembaga Pengarah Progresif Sdn Bhd.

Idea platform penstriman pertama di Brunei, milik tempatan, telah diperkenalkan oleh jenama telekomunikasi berkenaan dalam banyak forum dan format sejak tahun lalu, dan Progresif tidak pernah menjauhkan diri dari mencapai cita-cita mereka untuk memimpin Brunei

“Ini adalah idea, semangat dan hasrat yang dinyatakan secara langsung dalam wawasan 2035, yang bertujuan untuk melihat Brunei berkembang menjadi sebuah negara pintar, berkemampuan dari segi digital yang dilengkapi dengan semua alat yang diperlukan untuk bersaing di peringkat global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Progresif, Hajah Nurul Haniah binti Haji Jaafar, mengenai strategi digital jenama tersebut.

“Fikirkan Netflix – bertemu – Spotify – bertemu – Progresif Radio, dengan kandungan yang disesuaikan untuk pasaran Brunei, memaparkan kandungan tempatan terbaik di samping yang terbaik dari Hollywood dan rantau ini,” kata Hajah Nurul Haniah dalam ucapan alu-aluannya.

Ketua pegawai eksekutif Progresif semasa menyampaikan ucapan alu-aluannya.
Antara yang hadir di majlis pelancaran Progresif Media kelmarin.

“Progresif Media adalah platform yang akan membuka peluang besar untuk industri media dan kandungan tempatan, kerana pencipta akan memiliki saluran siap sedia untuk menganjur, dan memperoleh pendapatan hasil dari kerja keras mereka,” tambah Hajah Nurul Haniah.

“Kami berharap Progresif Media berpotensi untuk memberikan inspirasi kepada pencerita tempatan untuk menceritakan kisah mereka sendiri yang benar-benar bersifat asli, dan mempunyai platform untuk memaparkan kisah dan bakat ini bersama dengan pencipta kandungan terbaik dari seluruh dunia,” ulas Ketua Strategi Jenama, Hafiza Mohamad.

Progresif Media bakal memperkenalkan pelbagai hiburan dari Hollywood, hingga filem Korea, dan hiburan video dan audio terbaik yang ditawarkan oleh Brunei.

“Dari kandungan RTB kegemaran semua orang sejak beberapa dekad yang lalu – fikirkan Bintang Kecil, hingga klasik kultus seperti Apa Ada Dengan Rina dan Misteri Rumah Nina, hingga filem baharu seperti Akademi, bahkan rancangan TV tempatan seperti Sudah Kah Belum, kami ingin menjadi platform yang menyokong mana-mana dan semua kandungan kreatif yang dihasilkan oleh bakat orang Brunei,” kata Hafiza Mohamad.

“Apa yang menarik adalah bahawa penerbit tempatan mempunyai kemampuan untuk memperoleh wang daripada kandungan yang dibayar untuk setiap bayaran yang diterima oleh kandungan mereka, yang mempertingkat model sekarang di mana pencipta memuat naik di YouTube dan tidak dibayar atas usaha mereka.

“Sebagai salah satu tonggak CSR kami, menyokong seni dan budaya merupakan fokus Progresif dalam beberapa tahun ini,” kongsi Hafiza Mohamad.

“Selama bertahun-tahun kami telah menyokong lebih dari 50 acara seni dan budaya, membantu lebih daripada 50 aksi muzik untuk merakam dan membuat persembahan singles, dan bekerja dengan lebih dari 200 artis visual. Dalam pengertian ini, platform kandungan yang lengkap, seperti Progresif Media, yang menyokong pencipta tempatan adalah sesuatu yang selalu kami usahakan,” tambahnya.

Industri telekomunikasi tempatan tersebut telah menjadi pusat pergerakan sejak awal tahun 2020, dan dengan Progresif memperkenalkan rancangan baharu yang inovatif dan berpatutan untuk jalur lebar mudah alih dan rumah, penciptaan platform jualan dalam talian dengan penghantaran ke depan pintu rumah, dan sekarang aplikasi penstriman pertama di Brunei, ini memberikan petanda baik kepada pengguna yang mempunyai pilihan produk dan perkhidmatan yang semakin luas.

Mengulas mengenai motivasi untuk memperkenalkan aplikasi penstriman media baharu di pasaran, ketua pegawai eksekutif Progresif menyatakan bahawa cita-cita digital Progresif adalah cara syarikat melaksanakan peranannya untuk mendorong Brunei mencapai wawasan 2035.

“Progresif memulakan perjalanan ini ketika jenama ini pertama kali dilancarkan pada tahun 2015, dan setiap tahun kami cukup beruntung untuk melihat kemajuan yang hebat dalam sejumlah bidang, dan membawa beberapa yang pertama untuk Brunei, menjadikan kami semakin dekat dengan sasaran wawasan 2035.

“Dari melancarkan aplikasi radio Internet pertama di Brunei (Progresif Radio), ke dompet mudah alih pertama (Progresif PAY), platform acara dan tiket yang pertama (Progresif Events), dan platform pendidikan dalam talian (Progresif Minds).

“Kami telah menghadapi banyak halangan di sepanjang jalan, dan kami terus bekerja keras untuk menyelesaikan masalah dan meningkatkan perkhidmatan kami, tetapi Alhamdulillah kami masih terus maju untuk mencapai kemajuan,” kata Hajah Nurul Haniah.