Pentagon berjaya uji dron mikro

WASHINGTON, 10 Jan – Pentagon mungkin kelak melepaskan versi ‘belalang juta’ abad ke-21 ke atas lawannya selepas para pegawai semalam mengatakan ia telah berjaya menguji kumpulan besar 103 dron mikro.

Langkah penting dalam perkembangan sistem senjata autonomi baru menjadi kenyataan oleh peningkatan dalam perisik buatan, dengan membiarkan kemungkinan bahawa kumpulan robot-robot kecil boleh bertindak bersama-sama di bawah arahan manusia.

Para ahli strategi ketenteraan mempunyai harapan tinggi bagi kumpulan besar dron seumpama itu yang akan murah untuk dihasilkan dan mampu mengatasi pertahanan pihak lawan dengan bilangan banyak mereka itu.

Ujian kumpulan dron mikro terbesar di dunia di California pada Oktober lalu termasuklah 103 dron mikro Perdix berukuran kira-kira enam inci telah dilancarkan dari tiga jet pejuang Super Horner F/A-18, menurut kenyataan Pentagon.

“Dron mikro itu memperlihatkan kelakuan canggih kumpulan besar itu seperti membuat keputusan bersama-sama, pembentukan penerbangan mudah suai dan pemulihan sendiri,” menurutnya lagi.

Gambar fail pada 30 Jun 2016 menunjukkan Ash Carter ketika bercakap pada sidang akhbar di Pentagon. Pentagon mengatakan ia telah berjaya menguji kumpulan besar 103 dron mikro. – AP
Gambar fail pada 30 Jun 2016 menunjukkan Ash Carter ketika bercakap pada sidang akhbar di Pentagon. Pentagon mengatakan ia telah berjaya menguji kumpulan besar 103 dron mikro. – AP

“Perdix bukanlah individual-individual yang serentak di program awal, ia adalah organisma kolektif, berkongsi satu otak yang diagihkan bagi membuat keputusan dan menyesuaikan diri antara satu sama lain seperti kawanan dalam semula jadi,” kata William Roper, pengarah Pejabat Strategic Capabilities Pentagon(SCO).

“Kerana setiap Perdix berkomunikasi dan bekerjasama dengan setiap Predix lain, kumpulan ramai itu tidak mempunyai ketua dan boleh dengan mudah menyesuaikan diri dengan dron-dron yang masuk atau keluar dari kumpulan itu.”

Setiausaha Pertahanan Ash Carter – yang sangat menggemari teknologi yang juga bekas profesor Harvard – telah menubuhkan SCO apabila dia menjadi timbalan setiausaha pertahanan pada tahun 2012.

Jabatan itu ditugaskan meningkatkan integrasi inovasi teknologi ke dalam persenjataan AS. – AFP