Penternak kuda Syria berjuang pelihara baka tulen Arab

DAMSYIK – Maen Jafar telah menghadapi kesukaran untuk memelihara kuda tulen Arab yang diternak keluarganya semasa Syria dilanda perang selama sedekad.

Di ladangnya di kawasan luar bandar wilayah tengah Homs, Jafar berbangga mempunyai 55 ekor kuda, kerana kuda Arab adalah salah satu baka kuda tertua di dunia dan ia sangat berharga untuk kecantikan, ketahanan serta kepantasannya.

Dia menjaga kudanya bersama-sama dengan abang dan sepupunya di ladang yang luas, di mana kuda boleh berlari dengan bebas tanpa batasan.

Jafar mengatakan semasa perang, mereka perlu memindahkan kuda-kuda itu dari satu tempat ke tempat lain untuk memastikan ia selamat daripada dibunuh atau dicuri.

“Kami memelihara kuda kerana ia mewakili semangat nenek moyang kami dan kami juga, jadi kami suka meneruskan usaha ini walaupun menghadapi segala kesukaran,” katanya.

Penternak kuda menjaga kuda di sebuah ladang di wilayah tengah Homs, Syria. – Xinhua
Kuda berlari bebas di sebuah ladang di wilayah tengah Homs, Syria. – Xinhua

Individu pertengahan umur itu menegaskan bahawa sekatan Barat yang dikenakan ke atas Syria menghalang import dan eksport kuda serta akses kepada vaksin yang diperlukan.

“Kami kekurangan beberapa vaksin dan harga makanan sangat tinggi sehingga kami terpaksa menjual beberapa ekor kuda,” keluhnya.

Sebelum krisis, penternak pernah mengeksport kuda ke negara lain yang menghargai keaslian keturunan kuda Syria.

Semasa perang Syria, pembiakan kuda Arab tulen telah terjejas teruk, terutamanya dengan kumpulan pemberontak mengawal kawasan yang luas di negara itu dan mencuri beribu-ribu kuda baka tulen dari ladang swasta dan awam di kawasan luar bandar Hama, Damsyik dan wilayah Aleppo.

Kumpulan pemberontak juga telah menyeludup sejumlah besar kuda terbaik merentasi sempadan ke Turki dan negara lain, di mana ia dijual pada harga rendah.

Ghiath al-Shayeb, bekas pengarah penjabat kuda arab di Syria, memberitahu Xinhua bahawa dalam tempoh lima tahun pertama perang, Syria telah kehilangan kira-kira 3,000 kuda.

Dengan bantuan pihak berkuasa Syria, beberapa kuda itu telah diambil, terutamanya selepas tentera Syria merampas banyak kawasan di negara itu.

Antara 2014 dan 2020, al-Shayeb mendaftarkan sebanyak 5,000 ekor kuda baharu, yang membantu meningkatkan bilangan kuda di Syria ke tahap sebelum perang.

Al-Shayeb menyatakan bahawasalah satu kesukaran utama yang dihadapi oleh penternak adalah kos makanan yang tinggi, yang memaksa mereka menjual beberapa kuda mereka pada harga yang lebih murah.

Beliau menambah bahawa kekurangan eksport kuda, berpunca daripada sekatan Barat, telah menjejaskan keupayaan penternak kuda untuk menjaga kuda dengan baik, kerana eksport digunakan untuk memberi mereka pendapatan yang baik.

Al-Shayeb berharap pertandingan dan pertunjukan kuda dapat kembali di Syria kerana keadaan keselamatan telah menjadi lebih baik. – Xinhua