Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Penumpang ditahan, buka pintu kecemasan pesawat

  SEOUL, KOREA SELATAN, 26 MEI – Seorang penumpang membuka pintu keluar kecemasan semasa penerbangan pesawat di Korea Selatan hari ini, menyebabkan letupan di dalam kabin dan 12 orang mengalami cedera ringan, kata pegawai.

  Walau bagaimanapun, pesawat berjaya mendarat dengan selamat.

  Beberapa penumpang di dalam pesawat Airbus A321 Asiana Airlines cuba menghalang individu tersebut, yang dapat membuka sebahagian pintu, kata Kementerian Pengangkutan.

  Individu itu ditahan polis lapangan terbang kerana disyaki melanggar undang-undang keselamatan penerbangan, kata satu kenyataan kementerian. Identiti dan motif orang itu tidak didedahkan serta-merta.

  Undang-undang itu melarang penumpang daripada mengendalikan pintu keluar dan peralatan lain di atas kapal dan memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun, kata kementerian itu.

  Pesawat yang membawa 194 orang penumpang sedang menuju ke bandar tenggara Daegu dari pulau selatan Jeju. Penerbangan biasanya kira-kira sejam, dan insiden itu berlaku ketika pesawat itu tiba di lapangan terbang Daegu pada ketinggian 700 kaki.

  Penumpang termasuk atlet remaja dalam perjalanan ke pertandingan trek dan padang. Ada yang menjerit dan menangis dalam keadaan panik, lapor agensi berita Yonhap.

  Seramai 12 orang telah dibawa ke hospital untuk rawatan, menurut Kementerian Pengangkutan. Pegawai kecemasan di Daegu berkata orang yang cedera mengalami masalah pernafasan dan gejala kecil lain. – AP

  Salah satu pintu pesawat Asiana Airlines tiba-tiba dibuka semasa hendak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Daegu di Daegu, Korea Selatan pada 26 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -