Penumpang mula tinggalkan Diamond Princess

YOKOHAMA, JEPUN, 19 FEB – Beratus-ratus penumpang mula meninggalkan kapal persiaran Diamond Princess semalam selepas berakhirnya kuarantin yang dikritik setelah selama dua minggu gagal menghentikan penyebaran virus baharu di kalangan penumpang dan anak kapal.

Keputusan masih menunggu untuk beberapa penumpang yang telah diuji untuk virus itu yang telah menjangkiti puluhan ribu orang di China dan lebih daripada 540 orang dalam kapal. Kerajaan Jepun telah dipersoalkan atas keputusannya untuk menahan orang-orang di atas kapal itu, yang mana beberapa pakar telah memanggil inkubator virus yang sempurna.

Kapal Diamond Princess adalah tempat paling banyak dijangkiti di luar China.

Sehingga Selasa lalu, 542 kes telah dikenal pasti di antara 3,711 orang dalam kapal itu. Banyak kerajaan luar mengatakan bahawa mereka tidak akan membenarkan penumpang keluar dari kapal sehingga tempoh kuarantin selesai.

Tentera Jepun membantu mengiringi beberapa penumpang, termasuk seorang lelaki tua di kerusi roda yang memakai topeng dan memegang tongkat.

Sesetengah penumpang menaiki bas yang akan dibawa ke stesen kereta api. Sesetengah orang masih dalam kabin kapal mereka melambaikan perpisahan dari balkoni mereka kepada mereka yang sudah berlepas.

Mereka yang keluar dari kapal di Jepun dengan ujian virus negatif telah memenuhi syarat kuarantin Jepun dan bebas untuk berjalan keluar dan pulang, kata Menteri Kesihatan Katsunobu Kato. – AP