Penunggang berusia 105 tahun masih gagah

SAINT-QUENTIN-EN-YVELINES, Perancis – Hampir satu abad yang lalu, Robert Marchand pernah diberitahu oleh seorang jurulatih bahawa beliau harus melepaskan impian berbasikalnya kerana beliau tidak akan mencapai apa-apa dalam arena berbasikal.

Beliau membuktikan bahawa ramalan jurulatih tersebut adalah salah pada Rabu lalu.

Dalam baju jersi kuning dan ungu beliau, warga Perancis berusia 105 tahun itu telah mencipta rekod dunia dalam kategori umur lebih 105 tahun – dicipta khas bagi warga veteran yang gigih – dengan menunggang sejauh 22.547 kilometer dalam satu jam.

“Saya kini menunggu untuk saingan saya,” katanya.

Marchand telah pernah menunggang lebih cepat pada masa lalu dalam lembaga pengarah Kebangsaan Velodrome, sebuah tempat kesenian yang digunakan untuk menjadi tuan rumah elit trek berbasikal.

Robert Marchand tiba di arena berbasikal Saint-Quentin en Yvelines, di luar Paris. – AP
Robert Marchand tiba di arena berbasikal Saint-Quentin en Yvelines, di luar Paris. – AP
Robert Marchand bersedia bagi pemanasan badan sebelum bermula. – AP
Robert Marchand bersedia bagi pemanasan badan sebelum bermula. – AP

Tetapi beliau telah diberi amaran sebelum membuat percubaan terbarunya itu yang menurutnya tidak begitu baik.

“Saya tidak melihat tanda amaran yang saya hanya mempunyai 10 minit lagi,” kata Marchand selepas usaha beliau. “Jika tidak, saya pasti akan pergi lebih cepat, saya mungkin mencatatkan masa yang lebih baik. Saya tidak letih. Saya fikir kaki saya akan sakit, tetapi tidak. Namun tangan saya cedera, anda perlu merasa sakit di mana-mana.”

Tiga tahun lalu di tempat yang sama, Marchand mencatatkan 26.927 kilometer dalam tempoh satu jam bagi memperbaiki rekod dunianya sendiri dalam kategori lebih 100an.

Para peminat yang kagum bersorak namanya “Robert, Robert” semasa minit terakhir kayuhan beliau. Marchand menerima tepukan gemuruh apabila beliau menamatkan pusingan 92 terakhir dan kemudiannya dikerumuni oleh puluhan jurukamera dan krew TV.

“Dia boleh cepat lagi tetapi dia telah membuat kesilapan besar. Dia telah berhenti makan daging sejak beberapa bulan lepas selepas terkejut dengan laporan baru-baru ini mengenai cara haiwan dilayan dengan kejam,” kata ahli fisiologi Marchand, Veronique Billat, memberitahu The Associated Press.

Dengan perbandingan, rekod dunia semasa secara keseluruhannya bagi satu jam adalah 54.526 kilometer yang telah dibuat oleh penunggang dari British, Bradley Wiggins pada tahun 2015.

Tetapi Wiggins, pernah berjaya memecahkan rekod sebelumnya yang menggunakan peralatan berbasikal trek yang terkemuka di dunia, kini telah bersara.

Marchand, yang tinggal di sebuah flat kecil di pinggir bandar Paris dengan menerima pencen yang tidak seberapa iaitu kira-kira 900 euro (AS$940), masih mengayuh dan membuat regangan setiap hari. Seolah-olah umur tidak mempunyai kesan ke atas beliau.

“Dia mempunyai dua kualiti penting. Hati yang besar yang dapat mengepam banyak darah, dan dia boleh mencapai denyutan jantung yang tinggi dan luar biasa untuk usianya,” kata Billat, seorang profesor universiti.

“Jika dia mula makan daging lagi dan membina lebih banyak otot, dia boleh memperbaiki pencapaiannya ini.”

Marchand, bekas ahli bomba yang lahir pada tahun 1911 di bandar utara Amiens, telah melalui kehidupan semasa perang dunia kedua. Beliau juga pernah bekerja sebagai pemandu lori di akhir 1940an di Venezuela. Beliau kemudian berpindah ke Kanada dan menjadi pembalak buat seketika.

Sekembalinya ke Perancis pada tahun 1960, Marchand mencari sumber pendapatannya melalui pelbagai jenis pekerjaan yang menyebabkan beliau tiada masa untuk berlatih.

Beliau akhirnya berbasikal semula apabila beliau berusia 68 tahun dan memulakan beberapa siri jelajah berbasikal.

Marchand bersaiz kecil – berketinggian 1.52 meter (5 kaki) tinggi dan mempunyai berat 52 kilogram (115 paun) – menunggang dari Bordeaux ke Paris, dan Paris ke Roubaix buat beberapa kali. Beliau juga berbasikal ke Moscow dari Paris pada tahun 1992 dan menetapkan rekod bagi seseorang yang berumur 100 tahun bagi 100 kilometer ke atas.

Robert Marchand mempercepatkan kayuhannya dalam usaha untuk memecahkan rekodnya. – AP
Robert Marchand mempercepatkan kayuhannya dalam usaha untuk memecahkan rekodnya. – AP
Robert Marchand, 105, mengayuh basikal bagi memecahkan rekodnya dalam jarak kayuhan satu jam, di arena berbasikal Saint-Quentin en Yvelines, di luar Paris. – AP
Robert Marchand, 105, mengayuh basikal bagi memecahkan rekodnya dalam jarak kayuhan satu jam, di arena berbasikal Saint-Quentin en Yvelines, di luar Paris. – AP

“Jika presiden kelab remajanya yang memberitahunya dia tidak ditakdirkan sebagai penunggang basikal oleh kerana saiznya yang terlalu kecil, dapat melihat beliau hari ini, beliau akan menendang dirinya sendiri,” kata jurulatih dan kawan baik Marchand, Gerard Mistler memberitahu kepada AP.

Menurut Mistler, rahsia di sebalik usia Marchand yang panjang adalah berkaitan dengan gaya hidup sihatnya: makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, tidak merokok dan bersenam setiap hari.

“Dia tidak pernah melangkaui had beliau, tidur pada 9 malam dan bangun pada 6 pagi, tidak ada rahsia lain,” kata Mistler.

Untuk kekal cergas, Marchand telah menunggang basikal setiap hari di rumah latihannya dan mengadakan sesi latihan di luar di jalan raya jika cuaca berkeadaan cukup baik.

“Salah satu kepentingan adalah untuk menjaga otot beliau,” kata Marchand, pembaca setia akhbar komunis L’Humanite.

“Membaca dengan banyak memberikan mindanya sentiasa peka,” kata Mistler. “Dia tidak banyak menonton TV, selain daripada rancangan Jelajah Basikal Perancis.”

Dalam usia 105 tahun, Marchand tidak membuat rancangan baru di masa depan. Jurulatihnya tidak akan terkejut jika beliau membuat penampilan terbarunya nanti.

“Menetapkan matlamat untuk dirinya sendiri adalah sebahagian daripada keperibadiannya,” kata Mistler. “Jika dia memberitahu saya yang dia mahu memperbaiki rekod beliau, saya akan menyokongnya. Robert adalah contoh terbaik untuk kita semua.” – AP