Penunjuk perasaan Iraq cedera pertempuran dengan pasukan keselamatan

BAGHDAD, 26 JAN – Pasukan keselamatan melepaskan tembakan peluru hidup untuk meleraikan kawasan pergolakan penunjuk perasaan di Baghdad dan selatan Iraq untuk hari kedua hari ini, mencetuskan pertempuran dengan penunjuk perasaan yang bertekad untuk mengekalkan pergerakan mereka.

Penunjuk perasaan anti-kerajaan bimbang kempen mereka akan tergendala apabila polis rusuhan bergerak ke kem khemah mereka di ibu negara, bandar pelabuhan selatan Basra, kota suci Najaf dan bandar-bandar lain.

Tetapi penunjuk perasaan kembali dalam jumlah besar pada malam dan pagi Ahad, dengan pasukan keselamatan cuba untuk meleraikan mereka keluar sekali lagi.

Di ibu negara, mereka menggunakan peluru hidup dalam usaha meleraikan perhimpunan kecil anti-kerajaan di Khallani dan dataran Wathba, berhampiran kem bantahan di Dataran Tahrir, menurut sumber polis. Sekurang-kurangnya, 17 penunjuk perasaan mengalami kecederaan, termasuk enam dengan kecederaan peluru, kata sumber.

Penunjuk perasaan muda kebanyakannya melemparkan batu kepada polis rusuhan tatkala sebahagian membaling bom petrol. – AFP

Perkhemahan penunjuk perasaan anti-kerajaan di ibu kota Iraq, Baghdad di pusat Dataran Tahrir. – AFP