Penutup mulut dan hidung lut sinar bantu OKU

ISTANBUL – Penggunaan barangan perlindungan kesihatan amat digalakkan bagi orang ramai ketika dunia masih di bawah ancaman koronavirus.

Ini kerana penggunaan pelindungan kesihatan ini serba sedikit membantu mencegah penularan wabak virus.

Namun, reka bentuk kewujudannya menimbulkan kesukaran kepada orang-orang kurang upaya (OKU), lebih-lebih lagi orang yang mengalami masalah pendengaran yang memerlukan gerak muka ketika berkomunikasi melalui bahasa isyarat. Sesuatu yang agak mustahil untuk memperlihatkan pergerakan bibir ketika memakai penutup mulut dan hidung ketika berkomunikasi. Oleh itu penutup mulut dan hidung harus diinovasi bagi memudahkan orang yang kurang pendengaran dapat membaca pergerakan bibir orang lain.

Seorang lelaki berusia 20an yang mempunyai masalah pendengaran tiba di sebuah pusat di Istanbul Turki pada Rabu minggu lalu untuk mencuba penutup mulut dan hidung lut sinar yang dipesannya.

“Adakah anda senang dengan penutup mulut dan hidung itu? Bolehkah anda mengikuti saya?” seorang pegawai perbandaran untuk daerah Avcilar di sebelah kota Eropah bertanya kepadanya, mulutnya kelihatan untuk membaca bibir kerana dia juga memakai penutup mulut dan hidung yang lut sinar.

Sebanyak 12 pekerja perbandaran telah bekerja di pusat pembuatan, menghasilkan 4,000 hingga 5,000 penutup mulut dan hidung biasa setiap hari dan menyimpan sebahagian pengeluaran untuk keperluan orang-orang yang mempunyai masalah pendengaran. – Xinhua
Seorang pekerja memakai penutup mulut dan hidung lut sinar di Istanbul, Turki. – Xinhua
Beberapa orang pekerja membuat penutup mulut dan hidung lut sinar. – Xinhua

Perbandaran Avcilar baru-baru ini memutuskan untuk menghasilkan penutup mulut dan hidung yang direka khas untuk orang yang mempunyai masalah pendengaran di tengah pandemik COVID-19 setelah memerhatikan bahawa penutup mulut dan hidung biasa secara serius membatasi komunikasi mereka, menjadikan pembacaan bibir sesuatu yang mustahil.

“Topeng lut sinar ini, bagaimanapun, memungkinkan orang kurang upaya membaca bibir dan berkomunikasi dengan orang lain dengan sopan,” kata Ilyas Ozturk, pengurus projek perbandaran, kepada media pada minggu lalu.

Setakat ini, kota ini telah menyerahkan hampir 1,000 penutup mulut dan hidung lut sinar percuma kepada orang-orang yang memerlukan, baik di daerah itu atau di daerah lain di Istanbul atas permintaan mereka.

Beberapa orang yang tinggal di wilayah lain di seluruh negara juga menghubungi kota tersebut, meminta penutup mulut dan hidung khas itu dikirimkan kepada mereka.

“Kami mendapat banyak permintaan melalui pusat panggilan kami, atau akaun media sosial,” tambah Ozturk. Ozturk ingat bahawa perbandaran baru-baru ini menerima pesanan daripada seorang penduduk di wilayah selatan Antalya.

“Setelah dia menerima penutup mulut dan hidung itu, dia memakainya, mengambil selfie, dan mengirimkannya kepada pasukan di kota ini dengan rasa bersyukur,” katanya, sambil menyatakan bahawa mereka menerima sejumlah besar pesanan penghargaan setiap hari daripada para pengguna.

Kadang-kadang orang ramai menghantar penutup mulut dan hidungnya kembali ke kota, meminta beberapa penyesuaian, Ozturk meneruskan.

“Oleh kerana penutup mulut dan hidung adalah produk yang boleh disesuaikan, pasukan produksi kami dengan mudah dapat melakukan penyesuaian yang diperlukan sesuai dengan permintaan warga kita,” katanya. “Tetapi, hampir 95 peratus daripada mereka gembira dengan penutup mulut dan hidung mereka.”

Sebanyak 12 pekerja perbandaran telah bekerja di pusat pembuatan, menghasilkan 4,000 hingga 5,000 penutup mulut dan hidung biasa setiap hari.

“Kami mempunyai kapasiti pengeluaran yang besar di pusat,” tambahnya. “Oleh itu, kita dengan mudah dapat menyimpan sebahagian pengeluaran kita untuk keperluan orang-orang yang mempunyai masalah pendengaran.”

Menurut pakar isyarat, terdapat banyak gerak muka ketika berkomunikasi melalui bahasa isyarat. Tetapi kerana penutup mulut dan hidung menjadi wajib di banyak lokasi kerana COVID-19, orang yang mempunyai masalah pendengaran menghadapi kesukaran untuk berkomunikasi dengan orang lain.

“Oleh itu, jenis penutup mulut dan hidung yang direka khas menjadikan hidup mereka lebih selesa semasa krisis ini,” tambah Ozturk. – Xinhua