Penyelidik Mesir temui fosil ikan paus kuno baharu

MANSOURA, MESIR – Kepingan tulang, termasuk tengkorak besar bukan manusia yang patah, rahang bawah, beberapa gigi bengkok panjang, tulang rusuk dan tulang belakang, di-letakkan di dalam kotak segi empat tepat terbuka di Pusat Paleontologi Vertebrate Universiti Mansoura Mesir (MUVP) di wilayah Dakahlia, timur laut ibu kota Mesir, Kaherah.

Tulang fosil ini, berasal dari 43 juta tahun yang lalu, tergolong dalam ikan paus berkaki empat amfibia kuno. Galian yang dilakukan dari kawasan perbatuan di Fayum Depression di padang pasir Mesir barat, di mana penemuan yang dianggap sebagai loncatan saintifik dalam paleontologi dan zoologi, membantu menelusuri kisah peralihan ikan paus awal dari darat ke laut, menurut para penyelidik.

“Ini adalah genus dan spesies baharu kerana ciri-ciri anatominya mengatakan ia sama sekali berbeza dengan spesies lain yang sebelumnya diketahui oleh manusia,” kata Hesham Sallam, pengasas bagi MUVP dan profesor paleontologi vertebrata di American University di Kaherah, kepada Xinhua.

MUVP menamakan ikan paus itu ‘Phiomicetus anubis’, kata Sallam, menambah nama genusnya ‘Phiomicetus’ dimaksudkan untuk menghormati Fayum Depression, sementara nama spesiesnya “anubis” merujuk kepada Anubis, dewa Mesir kuno berkepala anjing yang terkait dengan mumia dan kehidupan selepas meninggal dunia.

“Kami mendaftarkan untuk pertama kalinya genus dan spesies ikan paus amfibia yang mewakili hubungan antara ikan paus yang tinggal di darat dan yang hidup hari ini di lautan,” kata Sallam.

Abdullah Gohar, seorang penyelidik di Pusat Paleontologi Vertebrate Universiti Mansoura Mesir (MUVP), meletakkan kotak terbuka segi empat dengan tulang ikan paus berkaki empat di atas meja besar di MUVP di wilayah Dakahlia, Mesir. – Xinhua
Gambar berwarna bentuk khayalan ikan paus berkaki empat amfibia kuno. – Xinhua
Abdullah Gohar menunjukkan antara tulang ikan paus yang ditemui. – Xinhua

Abdullah Gohar, seorang penyelidik di MUVP dan penulis utama kajian mengenai penemuan yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal penyelidikan biologi Proceedings of the Royal Society B, sibuk mengubah suai fosil ikan paus kuno.

“Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah pasukan Arab atau Mesir menamakan genus dan spesies paus baharu yang sebelumnya tidak diketahui oleh dunia,” kata Gohar kepada Xinhua.

Kajian mengenai fosil menunjukkan ikan paus itu panjangnya tiga meter dan memiliki berat 600 kilogram, kata Gohar sambil menunjukkan gambar berwarna bentuk khayalan ikan paus berkaki empat kepada Xinhua.

Fosil-fosil tersebut digali oleh kumpulan ekspedisi yang diketuai oleh Mohamed Sameh dari Agensi Hal Ehwal Alam Sekitar Mesir, yang merupakan pengarang bersama kajian ini, kemudian mereka dipindahkan ke MUVP untuk belajar.

Sebilangan pelajar geologi di Fakulti Sains universiti, di mana MUVP berada, suka mengunjungi makmal MUVP dan membantu ahli paleontologi semasa mengerjakan fosil.

“Ini merupakan suatu kehormatan besar untuk menjadi pelatih di MUVP. Saya berharap dapat menjadi sebahagian daripada penyelidikan ilmiah di sini pada masa akan datang,” kata Ahmed Ashraf, seorang pelajar berusia 19 tahun.

Usama el-Ayaan, dekan fakulti, mengatakan negara dan universiti memberikan sokongan menyeluruh untuk penyelidikan saintifik di fakulti sains, sambil menambah Universiti Mansoura menduduki tempat pertama di antara universiti Mesir dari segi penyelidikan saintifik. – Xinhua