Penyelidikan batu karang bantu pemuliharaan hidupan marin

BEIJING – Pada tahun 1960an, sebuah opera klasik, Red Coral memberikan impak di seluruh negara dengan lagu tema melodinya Ode to Coral, dan lirik romantisnya, red flowers shine on the blue sea, yang telah memukau ramai golongan muda untuk menghargai keindahan batu karang.

Sebagai sebahagian daripada sistem ekologi marin, terumbu karang digelar sebagai ‘hutan hujan tropika’ di lautan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, disebabkan oleh pemanasan iklim, pengasidan, pencemaran, dan penuaian berlebihan, lebih daripada satu pertiga daripada ekosistem terumbu karang dunia telah terdegradasi dengan teruk.

Para saintis telah menyeru orang ramai untuk melindungi batu karang. Di beberapa perairan luar pesisir China, batu karang juga menghadapi krisis kelangsungan hidup, kerana kesukaran dalam pembiakan buatan batu karang secara besar-besaran adalah masalah di seluruh dunia.

Selepas lebih 10 tahun bekerja dengan gigih, pasukan penyelidikan projek batu karang yang diketuai oleh Feng Qiwei di tebing selatan Tasik Taihu di wilayah Zhejiang telah berjaya menyelesaikan gangguan teknikal pembiakan buatan karang berskala besar, dalam persekitaran air yang boleh dikawal. Pada tahun 2021, bilangan anak benih batu karang hidup membiak daripada kira-kira 8,000 kepada lebih daripada 30,000, dan kadar bertahan hidup kekal melebihi 90 peratus.

‘Kilang batu karang’ Feng Qiwei telah menjadi ‘dunia bawah air’ yang berwarna-warni, di mana tangki kaca lutsinar disusun untuk membentuk sistem air tertutup. – ANN/China Daily
Feng Qiwei memerhatikan pertumbuhan karang yang dianggapnya seperti anaknya sendiri. – ANN/China Daily
Feng Qiwei berbincang dengan rakan sekerja kemungkinan meningkatkan pembiakan batu karang. – ANN/China Daily
Untuk menggalakkan pertumbuhan karang, penyelidik mengisar pelbagai nutrien menjadi serbuk dalam nisbah tertentu dan kemudian memberi makan kepada karang melalui saluran. – ANN/China Daily
Larva batu karang sangat rapuh dan suhu air yang tidak normal dan jangkitan bakteria dengan mudah boleh menyebabkan pelunturan batu karang dan kematian. – ANN/China Daily
Dua anak Feng sangat berminat dengan dunia bawah air. Feng berbangga dua anaknya juga berminat dengan batu karang. – ANN/China Daily

Di ‘kilang batu karang’ ini, memiliki barisan tangki kaca lutsinar yang membentuk sistem air beredar dan tertutup.

Cahaya biru yang menyinari melalui air menambah sentuhan misteri pada tangki dan ikan-ikan tropika pelbagai warna, haiwan marin dan tumbuh-tumbuhan seperti batu karang dan rumpai laut meningkatkan keindahan satu sama lain, mempersembahkan ‘dunia bawah air’ yang berwarna-warni.

Feng, 35, merupakan pencipta ‘teknologi rawatan dan kultur kualiti air mikrob’ ini dan juga pengarah teknikal projek pembiakan buatan batu karang berkenaan.

Menariknya, beliau memilih untuk menjalankan eksperimen pembiakan berskala besar dalam ekologi marin di tepi Tasik Taihu, dan membina ekosistem marin pelbagai peringkat melalui simbiosis ikan, batu karang, alga dan mikroorganisma lain.

“Saya suka pelajaran kimia di sekolah menengah, jadi saya mengambil jurusan kejurute-raan kimia di kolej.

“Oleh kerana saya suka bermain permainan video, saya menyertai syarikat permainan video untuk bekerja sebagai pereka. Sepuluh tahun lalu, selepas saya menyentuh batu karang, saya sangat tertarik dengan kehidupan laut yang ajaib ini,” katanya.

Pada masa itu, Feng menyedari prospek pembiakan buatan apabila dia melihat berita mengenai perlindungan batu karang di Internet. Dia melibatkan diri dalam kempen membawa semula karang ke laut melalui kajian pembiakan buatan.

Kerana cinta mereka terhadap batu karang, Feng dan pasukannya telah mencuba kaedah eksperimen baharu selama beberapa tahun ini.

Mereka juga mendapatkan nasihat daripada pakar di Institut Laut China Selatan, Akademi Sains China, dan Universiti Xiamen untuk membangunkan satu set teknologi rawatan kualiti air termaju.

Simbiosis mikroorganisma, yang melibatkan karbon, nitrogen dan fosforus, menyediakan persekitaran pertumbuhan yang paling sesuai untuk batu karang tumbuh dan membiak dengan cepat.

Kini Feng telah membuat penemuan dalam teknologi pembiakan buatan untuk lebih daripada 300 spesies batu karang. Enam teknologi utama, termasuk peranti penternakan modular batu karang yang telah memperoleh paten nasional.

Menanam anak benih karang sebesar kuku akan membuahkan hasil dalam beberapa bulan di dalam rumpun karang yang lebih besar.

Batu karang diletakkan di atas tapak boleh alih, dan keseluruhan batu karang boleh dikeluarkan dengan menarik keluar tapak. Keseluruhan tumbuhan boleh dipindahkan ke dasar laut dengan tapaknya yang utuh, untuk meningkatkan kestabilan dan kadar kemandiriannya.

“Matlamat kami adalah untuk memupuk batu karang dalam persekitaran buatan untuk meningkatkan ketahanan haba, asid dan serangganya, dan memungkinkan untuk memulihkan dan menanam batu karang liar berskala besar pada masa hadapan,” kata Feng.

Dia berharap batu karang yang mereka biak akan kembali ke laut, supaya alam bawah laut tempat tumbuhnya batu karang masih dapat hidup lama. – ANN/China Daily