Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

Penyelidikan bongkar asal usul tamadun China

-

CHINA – Program penyelidikan komprehensif nasional, yang dilancarkan pada tahun 2002 untuk mengesan asal usul tamadun China telah membawa kepada penggalian dan kajian tapak utama yang berusia kira-kira 3,500 hingga 5,500 tahun.

Penyelidikan itu telah mendedahkan pelbagai rahsia tentang China purba, termasuk bagaimana tamadun awal terbentuk dan bagaimana ia bergabung untuk mewujudkan perpaduan dalam kepelbagaian.

China Daily menemu bual pakar-pakar yang bekerja di tapak itu untuk mengetahui penemuan terbaharu mereka.

Sekali imbas, ia hanyalah satu hamparan tanah ladang yang luas di Zhangqiu di daerah Jinan, wilayah Shandong di timur China, tempat di mana gandum telah dituai pada akhir Jun.

Tetapi apabila dilihat dengan teliti, awda akan terjumpa sebuah penempatan Neolitik berusia 5,000 tahun, yang merupakan koleksi penemuan menarik, termasuk kuburan manusia gergasi, jed yang tidak ternilai dan artifak seramik.

Seorang pekerja penggalian membersihkan tulang manusia di tapak. – ANN/The China Daily
Gambar menunjukkan tempat penggalian di tapak Jiaojia. – ANN/The China Daily
Tang Zhongming, ahli pasukan penggalian tapak Jiaojia, mengikis lumpur di tapak itu. – ANN/The China Daily
Artifak tembikar dan seramik yang digali daripada kubur di tapak penempatan Neolitik berusia 5,000 tahun di kampung Jiaojia di daerah Zhangqiu di Jinan, wilayah Shandong di China Timur. – ANN/The China Daily

Terselip di dataran di utara Gunung Taishan, tanah ladang di kampung Jiaojia, yang diairi oleh Sungai Juye, memasuki sejarah arkeologi selepas pasukan dari Universiti Shandong mendapati ia adalah tempat kelahiran tamadun yang sangat awal yang berpegang
kepada Budaya Dawenkou ( 4100-2600 SM).

“Tapak ini sangat penting dalam mengkaji asal usul dan perkembangan tamadun di bahagian hilir Sungai Kuning,” kata Tang Zhongming, dekan jabatan arkeologi dan muziologi di Fakulti Sejarah dan Kebudayaan, Universiti Shandong.

“Kaedah penentuan umur, termasuk pentarikhan karbon-14, dijalankan ke atas tulang dan analisis pengedaran tapak pengebumian menunjukkan tapak itu berumur tidak kurang daripada 5,000 tahun,” kata Tang, ahli pasukan penggalian.

Tapak Jiaojia ditemui pada tahun 1987 dan diletakkan di bawah perlindungan pada tahun 1992.

Pelajar-pelajar dan guru-guru jabatan itu menggali seluas 2,170 meter persegi pada 2016 dan 2017, menggali dinding tanah, parit mengelilingi dinding, 116 runtuhan rumah, 215 makam, tanur tembikar dan 974 lubang abu.

“Penemuan arkeologi, terutamanya sisa-sisa dinding, parit dan tanur tembikar, menunjukkan bahawa tapak itu merupakan pusat politik, ekonomi dan budaya yang penting di bahagian utara Shandong semasa fasa pertengahan dan akhir Budaya Dawenkou.

Kerja-kerja penggalian masih dijalankan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penempatan itu. Wu Hao, seorang guru jabatan arkeologi dan museologi, bersama pelajarnya, menemui rangka berukuran tiga meter di bawah tanah pada 24 Jun lalu.

Wu menggunakan berus kecil untuk membersihkan lapisan tanah yang menutupi jasad manusia. Setelah kepala dan batang tubuh terdedah, dia menemui artifak jed bulat di bahu kanan, menunjukkan bahawa kubur itu milik seseorang yang kaya.

“Bahagian yang paling sukar dalam kerja kami adalah untuk mengukur kawasan jasad dengan mengikis lumpur berulang kali, dan menganalisis tanah berdasarkan kandungan dan warnanya,“ katanya.

Garisan panjang yang berbeza dilukis di tapak untuk menyempadani kawasan yang mungkin terdapat lebih banyak jasad.

Beberapa garisan ini bersilang atau bertindih antara satu sama lain.

“Ia selalunya seperti sandwic, dengan runtuhan rumah terletak di antara dua tapak perkuburan,” kata Tang.

Ia menunjukkan peneroka terus bergerak untuk kehidupan yang lebih baik, tambahnya.

Sebagai contoh, lima kilometer dari Jiaojia, ahli arkeologi menemui tapak Chengziya yang mewakili Budaya Longshan, tamadun akhir Neolitik di bahagian tengah dan hilir Sungai Kuning, sejak lebih 4,000 tahun lalu.

Penggalian menunjukkan tapak di wilayah ini telah diduduki untuk masa yang lama dari Budaya Dawenkou hingga Dinasti Han (206 SM-AD 220), dengan jasad utama dikaitkan dengan zaman pertengahan dan akhir Budaya Dawenkou.

“Ramai orang tinggal di rantau ini, membentuk masyarakat di mana mereka memainkan peranan yang berbeza,” kata Tang.

Salah satu penemuan yang paling menakjubkan ialah tanah perkuburan di Jiaojia iaitu lelaki yang tingginya lebih 1.8 meter atau lebih tinggi. Ia mungkin bukan sesuatu yang luar biasa pada hari ini, namun lelaki ini mungkin sangat tinggi pada zaman di mana mereka hidup.

Berdasarkan teori, para pakar mengatakan pemerolehan makanan yang mudah kerana status sosial membolehkan mereka membesar seumpamanya.

Makam-makam itu jelas dibezakan oleh hierarki sosial. Makam besar mempunyai satu keranda yang disarungkan di dalam keranda luar, atau dengan satu keranda di luar dan menanam barangan termasuk perhiasan jed dan peralatan seramik. Makam sederhana, yang lebih besar bilangannya, mempunyai keranda dalam tunggal dan kebanyakannya barangan seramik.

“Saiz dan struktur keranda, serta jenis serta bilangan barangan pengebumian memberi kami gambaran yang adil tentang status pemiliknya,” kata Tang.

Satu makam menarik minat khusus kerana pemiliknya mempunyai kapak jed yang tergantung di pinggangnya. Terdapat sekeping cinnabar pada pemegang kapak dan perhiasan jed di hujungnya. Kapak jed menunjukkan status tinggi tambah Tang.

Banyak artifak jed yang ditemui di tapak Jiaojia, termasuk gelang, cincin, perhiasan bertali dan anting-anting, menunjukkan ia merupakan hab penggunaan jed utama di lembangan Sungai Kuning.

Barangan tembikar berwarna-warni, yang juga banyak ditemui, adalah bukti jelas tentang kemahiran dan rasa estetik peneroka ini.

“Mesti ada orang membuat tembikar, orang menggali parit, penyelia, menguruskan pekerja dan sebagainya. Dalam erti kata lain, terdapat sistem kedudukan sosial yang ketara pada fasa pertengahan dan akhir zaman Budaya Dawenkou,” kata Tang.

Penemuan gigi rusa di tangan jasad, cengkerang dan tembikar dicat sebagai barang pengebumian, sebaliknya, memperkayakan pemahaman tentang adat pengebumian pada masa itu.

Untuk lebih memahami pengedaran dan pembangunan penempatan di Jiaojia, ahli arkeologi akan memperluaskan bidang penggalian mereka tahun ini, tambah Tang. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -