Penyiar ABS-CBN diarah hentikan operasi

MANILA, 5 MEI – Penyiar Filipina ABS-CBN hari ini diarahkan supaya menghentikan penyiaran disebabkan pembaharuan lesen operasi belum diluluskan, justeru menimbulkan dakwaan baharu bahawa pihak berkuasa sedang bertindak keras ke atas kebebasan berakhbar.

Sejak berselisih dengan Presiden Rodrigo Duterte pada 2016, syarikat media itu telah melihat bil bayaran untuk melanjutkan francais tidak diluluskan di Kongres dengan pemimpin itu menyerang ABS-CBN dalam ucapan beliau.

Duterte terkenal kerana menghukum saluran media yang mengkritik dasarnya, mencetuskan kebimbangan bahawa kebebasan akhbar kini terancam di Filipina.

Lesen ABS-CBN luput semalam, tetapi pegawai telah memberikan jaminan sebelumnya bahawa radio, TV dan syarikat internet akan dibenarkan beroperasi buat sementara waktu.

Bagaimanapun, arahan pemberhentian dari Suruhanjaya Telekomunikasi Nasional memetik tarikh luput dan memberikan operator firma satu peluang untuk menjelaskan kenapa ia harus dibenarkan meneruskan penyiaran.

ABS-CBN tidak mengeluarkan komen, tetapi programnya masih disiarkan pada petang ini.

Pada awal penggal, Duterte menuduh rangkaian itu gagal menyiarkan kempen iklan 2016 beliau dan tidak mengembalikan bayaran. Penyokong media berkata arahan itu merupakan serangan ke atas hak kebebasan bersuara.

“Ia memberikan tamparan hebat kepada kebebasan bersuara di Filipina,” kata Carlos Conde dari Pemerhati Hak Asasi Manusia. “Adalah sukar untuk memikirkan Duterte tidak mempunyai kaitan dengan isu ini.” – AFP

Sebuah kenderaan memasuki bangunan rangkaian penyiaran ABS-CBN di Manila, Filipina kelmarin. – AP