Penyokong China halau Tevez

SHANGHAI, 18 Ogos – Peminat–peminat bola sepak dan media China menggesa Carlos Tevez untuk tidak kembali dari pemergiannya ke Argentina, memberinya nama samaran ‘Very Homesick Boy’ ketika spekulasi terus tersebar bahawa dia mahu keluar dari China.

Bekas pemain antarabangsa Argentina berusia 33 tahun itu gagal menyerlah sejak berpindah tahun ini ke Shanghai Shenhua dengan gaji tinggi, menjaringkan hanya dua gol, tidak beraksi setengah dari musim kerana kecederaan dan komitmennya sudah dipertikaikan oleh peminat.

Tevez, yang sebelumnya menggambarkan dia akan keluar selepas musim ini, terbang kembali ke Buenos Aires minggu ini bagi mendapatkan rawatan kecederaan otot.

Perjalanan itu meningkatkan lagi kenyataan bahawa dia mungkin tidak akan kembali, walaupun kelab Chinese Super League (CSL) memberitahu AFP minggu ini, Tevez dijangka akan kembali pada akhir bulan ini.

Shanghai Shenhua menjadikan Tevez salah seorang pemain yang menerima bayaran tertinggi dunia apabila mereka menandatanganinya pada Januari lalu dari Boca Juniors dengan laporan gaji mingguan sekitar 730,000 euro (AS$850,000).

Tetapi bekas bintang Manchester United, Manchester City dan Juventus itu gagal untuk menyerlah dan dinamakan oleh penyokong dan media di China sebagai ‘Very Homesick Boy’.

Kebanyakan peminat bola sepak dalam Weibo mengkritik Tevez.

“Pemain asing bagi Shenhua yang menerima bayaran tertinggi namun paling teruk. Sebagai peminat Shenhua sejak 1994, pengurusan kelab musim ini adalah yang paling teruk,” kata salah seorang pengguna Weibo. – AFP