Penyokong pembangkang Armenia terus tuntut pengunduran perdana menteri

YEREVAN, 26 FEB – Ratusan penyokong pembangkang berkhemah di luar parlimen Armenia hari ini menuntut pengunduran Perdana Menteri Nikol Pashinyan atas pengendalian perang tahun lalu dengan Azerbaijan.

Armenia dalam krisis politik yang baharu ketika Pashinyan menolak seruan untuk mengundurkan diri, menuduh tentera melakukan rampasan kuasa dan mengumpulkan sekitar 20,000 penyokong di ibu kota Yerevan.

Pembangkang mengumpulkan kira-kira 10,000 penyokongnya, yang mendirikan khemah di luar bangunan parlimen dan berjanji untuk mengadakan demonstrasi sepanjang masa.

Hari ini penyokong pembangkang menyekat jalan-jalan berhampiran bangunan parlimen ketika mereka bersiap untuk mengadakan perhimpunan baharu yang ditetapkan.

Seorang pemimpin parti pembangkang Dashnaktsutyun, Gegham Manukyan, memberitahu wartawan bahawa parti pembangkang hanya akan bercakap dengan Pashinyan mengenai pengunduran dirinya.

Pashinyan mengatakan beliau bersedia memulakan perbincangan dengan pembangkang untuk meredakan ketegangan, tetapi juga mengancam akan menangkap mereka jika mereka melanggar undang-undang.

Pashinyan telah menghadapi kritikan hebat sejak beliau menandatangani perjanjian damai yang ditangani oleh Rusia yang mengakhiri konflik Nagorno-Karabakh, sebuah wilayah etnik Armenia yang terlepas dari penguasaan Azerbaijan semasa perang pada awal 1990an. – AFP