Friday, August 19, 2022
30.5 C
Brunei

Penyulam Indie tonjol kreativiti dengan benang dan warna

-

Ketika awda melihat baju sejuk sulaman tangan yang cantik, awda tahu ia mengambil masa yang lama untuk membuatnya.

Mengait atau merajut hanyalah sebahagian daripadanya. (Menurut anggaran perkiraan masa yang diperlukan untuk menghasilkan skaf, selimut kasut anak damit atau pakaian bercorak ialah 20 hingga 80 jam).

Walau bagaimanapun, penyulam indie melakukan sesuatu perkara baharu dengan menggunakan benang bulu dan fiber lain, termasuk plastik kitar semula, serta pewarna.

Samantha Myrhe, pemilik RavensWood Fiber Co. di Nova Scotia, Kanada, memulakan perniagaan 12 tahun yang lalu dengan beberapa ekor kambing biri-biri, dan anak domba generasi ketiganya telah dicukur pada musim luruh lalu. Dia menjual benangnya dalam talian dan di pasaran tempatan, dan memberikan pewarna asal dengan nama asal, seperti Sea Glass, gabungan warna air yang indah, kelip-kelip, dengan warna langit malam berbintang dan Autumn Drive, membangkitkan perjalanan melalui hutan luruh.

“Pewarna adalah kimia,” katanya. “Walaupun proses yang kami gunakan adalah proses panas dan asid cuka yang mudah untuk menetapkan warna, kimia di sebaliknya melibatkan pengikatan molekul warna kepada molekul bulu. Lebih atau kurang molekul, lebih atau kurang warna.”

Dia mendapati menggunakan air daripada sistem perbandaran tempatan mencipta warna yang tidak dapat diramalkan, sebaliknya dia beralih kepada air perigi. Namun, terdapat unsur peluang, lebih banyak hujan bermakna lebih banyak mineral di dalam air.

Bakul yang dibuat dengan benang O’Go Bernat. – AP
Sam Myhre dari Ravenswood Fiber Co meraikan musim gugur dengan warna Autumn Grandeurnya, gabungan emas, karat, hijau dan coklat yang diadun lembut. – AP
Gambar menunjukkan tempat haiwan peliharaan yang dibuat oleh Yarnspirations. – AP
Gelung benang Caron O’Go dari Yarnspirations. – AP

Benang Bernat yang dibuat menjadi Geometri Moden. – AP

“Lebih banyak mineral bermakna warna merah saya mungkin lebih oren, hitam saya menjadi emas,” katanya.

Myrhe mempunyai kumpulan warna ‘stabil’ yang boleh dipercayai, tetapi juga apa yang dunia pewarna indie rujuk sebagai OOAKs: One of a Kinds.

“Keajaiban yang diberikan Tuhan terhadap pewarna kepada saya pada hari itu,” katanya. Fiber yang berbeza mengambil pewarna dengan cara yang berbeza. Warna alpaca cenderung kepada pastel, kerana ia tidak menyerap banyak warna. Nylon dan sutera menyerap pewarna, dan apabila diadun dengan bulu merino, memberikan kedalaman warna yang cantik.

Sesetengah tukang warna sedang meneroka jenis bulu lain, termasuk yak, kashmir dan biri-biri Polwarth Australia, yang mempunyai perwatakan yang kuat dan sutera yang sesuai untuk banyak projek tenunan. Bulu mendapat markah tinggi untuk kemampanan seperti yang dinyatakan oleh Pertubuhan Tekstil Bulu Antarabangsa, ia boleh diperbaharui, terbiodegradasi dan boleh dikitar semula.

Di seluruh dunia, banyak ladang, studio dan bengkel mengeluarkan benang dan produk tekstil lain menggunakan teknik dengan kesan alam sekitar yang lembut, termasuk mengitar semula air dan menggunakan sedikit jika ada bahan tambahan.

Britt-Marie Alm, yang mengendalikan Love Fest Fibers di San Francisco, menawarkan benang kelompok kecil yang diperoleh daripada bengkel yang dikendalikan secara mampan di West Coast, Nepal dan Tibet. Alm mempunyai kecintaan selama beberapa dekad terhadap budaya Tibet sejak menyertai projek khidmat masyarakat sekolah menengah di rantau ini.

Dia telah mempelajari teknik spinning dan tenunan daripada tukang Tibet, dan kini membiayai beberapa kolektif yang dikendalikan oleh wanita di sana dan di Amerika Syarikat (AS).

Benangnya yang lembut dan tebal termasuk warna teras, di mana dia memutarkan bulu merino secara beretika di sekeliling fiber kapas organik berwarna-warni, hasilnya kelihatan seperti Twizzler berbulu. Alm datang dengan idea semasa pandemik.

“Saya menghabiskan lebih banyak masa, sama seperti kami semua, dan saya terpikat dengan tenunan luar biasa yang dibuat oleh pelanggan yang me-neroka bahagian dalam benang kami,” katanya. “Teknik mereka tertumpu pada pemotongan benang untuk menunjukkan bahagian silang dan ia menarik, tekstur dan penggredan warna sangat menakjubkan.” Bersama rakan kongsi kilang di Washington State, pasukan ibu dan anak perempuan yang turut menternak beberapa alpaca dia membangunkan tujuh jalur warna teras.

Love Fest juga mempunyai benang yak berbulu halus dipanggil kullu, yang terasa seperti kashmir, tanpa mencukur biri-biri.

“Tahun-tahun kebelakangan ini telah melihat gambaran semula tentang apa yang boleh dibuat oleh benang,” kata Alm. Dia memetik pelbagai barangan rumah yang dikait dan dirajut, daripada bakul dan permaidani kepada bantal dan pouf.

Benang dan jahitan besar yang membolehkan projek ini, katanya, adalah lebih daripada menarik secara visual.

“Ia juga sangat menggembirakan kerana dapat membuat projek dengan begitu pantas. Ini telah menangkap imaginasi generasi baharu artis fiber yang mempelajari kemahiran mengait bakul besar dan kemudian meneruskan meneroka macrame dan tenunan,” katanya. Pilihan mampan untuk benang kini juga termasuk linen kitar semula dan fiber plastik.

“Saya dibesarkan mempelajari mengait dan merajut benang poliester dan akrilik yang begitu banyak; ia kelihatan sangat memalukan lebih banyak bahan kitar semula tidak digunakan,“ kata Alm. Dia bekerja dengan kilangnya untuk mencipta ReLove, fiber yang menggabungkan botol air plastik dengan merino untuk menghasilkan benang lembut dan tebal tersedia dalam warna seperti denim, kari, kabus dan leche. Set mengandungi 40 ela benang, yang menyelamatkan kira-kira 10 botol plastik dari tapak pelupusan, katanya.

Operasi bebas lain yang terkenal termasuk kombo ladang dan kilang seperti Red Hill Fiber Mill di Taswell, Indiana, yang menternak alpaca, memberikan lawatan pendidikan dan membuat serta menjual benang dan produk bulu yang diperoleh daripada kumpulan mereka. Abundant Earth Fiber Lydia Christiansen, di Pulau Whidbey di utara Seattle, termasuk bulu yang dipintal dari kambing biri-biri Friesian Timur yang meragut di hujung jalan dari kilangnya.

Peminat benang Michelle Thymmons telah menyusun senarai pewarna benang Instagram yang popular di seluruh Amerika Utara dan Eropah di laman sesawang www.vamicreations.com. Mereka termasuk keluarga berbilang generasi di Bumblebee Farm di Davis, Illinois, yang menternak biri-biri dan arnab, mewarna dan membuat gentian mengait mereka sendiri, dan menganjurkan kelab benang bertemakan Harry Potter, The Lord of the Rings dan Game of Thrones.

Penyulam dan pereka corak Norman Schwarze di Munich, Jerman, mempunyai kompilasi yang seluruh dunia yang merangkumi Vivid Wool di luar Reykjavik, Iceland; Benang Wishbone di Afrika Selatan, dan The Blue Brick di Ontario, Kanada.

Syarikat Yarnspirations telah membangunkan format baharu untuk bola benang itu sendiri, Lifesaver berbentuk cincin yang dipanggil O’Go yang dikatakan kurang terdedah kepada kusut.

O’Go boleh didapati di bawah pelbagai jenama dan dalam pelbagai warna. Myrhe dan Alm berkata pewarna dan benang buatan indie menceritakan kisah yang membuatkan rajutan terasa lebih berharga kepada pemakainya.

Myrhe suka perjalanan yang dibawa oleh pewarna. Selalunya penemuan terbaiknya, katanya, adalah ‘kemalangan yang menggembirakan’, dan dia cuba menulis segala-galanya dengan segera. “Saya telah kehilangan banyak harta yang saya fikir saya akan ingat dan catat kemudian. Saya tidak ingat, dan merah tembaga yang paling indah telah hilang dari fikiran saya selama bertahun-tahun, hanya ditemui secara tidak sengaja sekali lagi beberapa bulan kemudian.” – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -