Sunday, December 3, 2023
32.1 C
Brunei

  -

  Peperangan jejas psikologi kanak-kanak Yaman

  SANAA – Peperangan yang berlarutan di Yaman bukan sahaja membawa penderitaan fizikal kepada berjuta-juta kanak-kanak tetapi juga menimbulkan kesakitan yang bertahan lebih lama iaitu dari segi trauma psikologi.

  “Ramai kanak-kanak mengalami afasia atau gejala PTSD yang lain selepas mereka melalui pengeboman teruk. Mereka ditimpa seram dan ketakutan,” kata Suad Al-Haimi, pengarah Persatuan Orang Kurang Upaya Al-Tahadi di ibu negara Sanaa.

  Di pusat pemulihan, berpuluh-puluh kanak-kanak sedang bermain. Ramai daripada mereka bercakap dalam bahasa isyarat, manakala yang lain sangat pemalu dan sentiasa cuba mengelak daripada bertentang mata.

  Terdapat juga ramai kanak-kanak yang menghidap disleksia atau pun kurang upaya kecerdasan kerana pelbagai trauma semasa peperangan.

  Haimi berkata, dia meluaskan wad penjagaan kesihatan untuk menampung lebih ramai kanak-kanak kerana semakin lama perang berlarutan, semakin ramai kanak-kanak yang datang meminta bantuan.

  Beberapa orang kanak-kanak berada di halaman pusat pemulihan di Sanaa, Yaman. – Xinhua
  Kanak-kanak kelihatan berada di dalam kelas di pusat pemulihan. – Xinhua

  “Berbanding dengan masa sebelum perang, pusat itu kini mempunyai lebih ramai pesakit. Setiap hari, berpuluh-puluh mangsa kanak-kanak dalam konflik datang ke sini untuk mendapatkan bantuan,” kata wanita Yaman itu.

  Ia memerlukan kerja yang banyak daripada kakitangan kesihatan di pusat itu dan keluarga kanak-kanak untuk kanak-kanak pulih daripada trauma psikologi mereka, jika itu boleh, kata Haimi, yang menekankan bahawa kecederaan hati adalah yang paling sukar untuk diubati.

  Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu berkata bahawa empat daripada lima kanak-kanak Yaman memerlukan bantuan kemanusiaan. Selama lebih lapan tahun, generasi baharu di Yaman telah membesar di bawah bayang perang saudara yang ganas, yang membawa kelaparan, kemiskinan, dan penyakit wabak yang tidak terkawal ke setiap sudut negara Arab itu.

  Yaman telah terperangkap dalam perang saudara sejak akhir 2014 apabila militan Houthi yang disokong Iran menguasai beberapa wilayah utara dan memaksa kerajaan Yaman yang disokong Arab Saudi keluar dari ibu kota Sanaa.

  Peperangan telah membunuh berpuluh-puluh ribu orang, menyebabkan 4 juta orang kehilangan tempat tinggal, dan mendorong negara itu ke ambang kebuluran.

  “Situasi psikologi anak-anak Yaman membimbangkan,” kata Haimi sambil menambah bahawa apa yang dia dan pusat pemulihannya telah lakukan hanyalah diibaratkan setitik air dalam baldi kerana terdapat berjuta-juta kanak-kanak yang terpaksa berhadapan dengan tekanan akibat perang.

  Pusat Al-Tahadi adalah salah satu daripada beberapa pusat pemulihan khas yang masih beroperasi kerana sistem penjagaan kesihatan di negara yang dilanda perang itu runtuh sejak lama dahulu.

  Bagaimanapun, kewujudannya kini terancam kerana mengumpul dana adalah lebih sukar berbanding sebelum ini.

  Di sebalik gencatan senjata berterusan antara kumpulan Houthi dan kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, rakyat Yaman masih bergelut dengan lonjakan harga serta kekurangan makanan dan bahan api.

  “Tidak ramai orang mengambil berat tentang kesihatan psikologi anak-anak mereka apabila mereka bergelut untuk membawa roti ke meja.

  “Tetapi luka di fikiran boleh menyakitkan seperti mana-mana yang lain,” kata Haimi. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...