Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Perairan di Laut China Selatan jadi sasaran gangguan

  MANILA, 10 NOV – Filipina hari ini telah menuduh pengawal pantai China melakukan ‘gangguan berbahaya’ terhadap bot Filipina di Laut China Selatan yang dipertikaikan, termasuk menembak meriam air dan menyekat kapal dalam misi bekalan semula.

  Insiden itu berlaku semasa misi Filipina memberikan bekalan ke pangkalan kecil di Second Thomas Shoal, yang merupakan sebahagian daripada Kepulauan Spratly dan menjadi titik sengketa lama antara kedua-dua negara.

  China mengerahkan pengawal pantai dan kapal lain untuk membuat rondaan di wilayah yang dipertikaikan hangat itu dan menegaskan tuntutannya ke atas hampir keseluruhan Laut China Selatan.

  Manila berkata pengawal pantai China dan kapal lain ‘secara melulu mengganggu, menyekat, melaksanakan gerakan berbahaya’ ketika mereka cuba ‘menghalang atau menyekat’ misi Jumaat lalu.

  Sebuah kapal pengawal pantai China melepaskan meriam air terhadap salah satu daripada dua bot bekalan, menurut Pasukan Petugas Kebangsaan Filipina untuk Laut Filipina Barat.

  Misi pembekalan itu juga menjadi sasaran ‘gangguan yang sangat melulu dan berbahaya di kawasan berdekatan’ oleh bot China di dalam beting, katanya dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa kapal Filipina masih berjaya menghantar kargo mereka.

  China bagaimanapun berkata ia ‘mengambil langkah kawalan’ terhadap dua bot pengangkut Filipina dan tiga kapal pengawal pantai yang didakwa berada di perairan China.

  “Tindakan Filipina melanggar kedaulatan wilayah China,” kata jurucakap Pengawal Pantai China, Gan Yu. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...