Peranan wanita diketengahkan

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan Suruhanjaya Tinggi British di Negara Brunei Darussalam

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Pesuruhjaya Tinggi British ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama John Virgoe telah menghoskan bersama Majlis Minum Teh Anugerah Wanita Masa Hadapan Asia Tenggara bagi meraikan wanita-wanita cemerlang Brunei yang berlangsung di Kediaman Pesuruhjaya British ke Negara Brunei Darussalam, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tinggi British di Negara Brunei Darussalam, di sini, hari ini, majlis itu dihoskan bersama oleh duta-duta Wanita Masa Hadapan Asia Tenggara, Brunei, Pengiran Dr Noor Affizan Rahman dan Supna Rania Karwanamurthi.

Kenyataan menyatakan bahawa majlis itu dihasratkan untuk menggalakkan wanita Brunei bagi mencalonkan seorang calon bagi Anugerah Wanita Masa Hadapan Asia Tenggara.

Dengan Countess of Wessex sebagai duta global bagi anugerah berkenaan, antara alumni Brunei bagi anugerah berkenaan ialah Amy Cheong, Najaa Halbi, Dayang Fatin Arifin, Dayang Siti Noraspadiyah binti Haji Mohd Sah dan Dayang Aimi Ramlee.

Anugerah Wanita Masa Hadapan Asia Tenggara bermatlamat untuk membina platform dalam mengetengahkan keupayaan wanita bagi mengganggu stereotaip dan memacu perubahan positif yang berimpak.

TYT John Virgoe (tengah) bersama Supna Rania Karwanamurthi (kiri) dan Pengiran Dr Noor Affizan bergambar ramai pada majlis tersebut.
Antara tetamu yang hadir pada majlis minum petang anjuran Pesuruhjaya Tinggi British ke Negara Brunei Darussalam.

Program Wanita Masa Hadapan yang disokong oleh kerajaan British mampu menggalakkan, memotivasikan dan menyediakan contoh untuk memberikan inspirasi serta memperkasakan wanita dengan matlamat untuk menjana sebuah komuniti global wanita bagi menyokong dan bekerjasama di antara satu sama lain.

TYT John Virgoe dipetik berkata bahawa United Kingdom terus memberikan penekanan kepada kesaksamaan jantina sebagai sebahagian daripada matlamat global untuk memastikan bahawa tiada sesiapa yang ditinggalkan di mana salah satu bahagian besar usaha berkenaan ialah untuk terus mempromosikan peluang-peluang bagi wanita diiktiraf atas impak positif mereka kepada komuniti.

“Saya merasa amat berbesar hati dapat bertemu dengan ramai wanita Brunei yang memberikan inspirasi dan bersemangat,” ujarnya.

Sejak dilancarkan 2006, misi Anugerah Wanita Masa Hadapan adalah untuk mengetengahkan bakat wanita yang istimewa dan menjana sebuah rangkaian wanita yang bersemangat untuk menyokong, mengasuh dan mencabar satu sama lain secara saksama.

Misi itu telah memperkukuhkan dan memberikan impak yang positif kepada kepimpinan wanita di seluruh dunia di mana 2021 menandakan kali keempat anugerah berkenaan bagi Asia Tenggara dengan pencarian kini dibuka untuk mencari pemimpin-pemimpin wanita bagi semua kerjaya atau industri di rantau ini.

Kenyataan menyatakan, sebilangan besar calon-calon berkongsi bahawa anugerah itu merupakan satu pengalaman yang merubah kehidupan mereka di mana 96 peratus calon yang disenarai pendekkan merasakan lebih yakin mengenai dengan kekuatan diri mereka disebabkan penglibatan mereka dengan anugerah itu serta memperoleh perspektif baharu menerusi pendedahan kepada individu-individu daripada negara-negara yang berbeza dan daripada industri yang berlainan. Para calon juga menyatakan bahawa anugerah itu memberikan mereka akses yang lebih banyak ke dalam rangkaian global.

Anugerah itu merangkumi 10 kate-gori iaitu Seni dan Budaya, Perniagaan, Perkhidmatan Awam dan Komuniti, Keusahawanan, Media dan Komunikasi, Kerjaya, Hartanah, Pembinaan dan Infrastruktur, Sains, Teknologi dan Digital, Usahawan Sosial serta Mentor (kategori ini dibukakan kepada lelaki dan wanita tanpa mengira usia).

Pencalonan bagi anugerah berkenaan kini dibuka sehingga 21 April 2021 di mana pencalonan boleh dibuat di www.awards.womenofthefuture.co.uk/seasia/nominate/.