Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Perancis berdepan mogok besar-besaran

PARIS, 5 MAC – Kesatuan Buruh Perancis (CGT) sedang mengadakan mogok besar-besaran mulai Selasa lalu, untuk menuntut kepada Presiden Emmanuel Macron supaya membuat pembaharuan mengenai persaraan.

Selepas lima hari protes yang berasingan setakat tahun ini, minggu ini menandakan fasa baharu dalam pertikaian antara kerajaan pusat dan penentang perubahan, yang merupakan majoriti pengundi Perancis.

“Kami sentiasa berkata bahawa kami akan pergi ke tahap yang lebih jauh jika perlu,” ketua kesatuan CGT yang berpengaruh, Philippe Martinez, memberitahu akhbar Journal du Dimanche pada hari ini. “Ia akan berlaku pada Selasa depan.”

Lebih 260 demonstrasi dijangka di seluruh negara, kebanyakannya di bandar kecil dan sederhana di mana penentangan terhadap reformasi adalah kuat, manakala mogok akan menjejaskan pengangkutan, sektor tenaga dan perkhidmatan awam.

Polis menjangkakan antara 1.1 hingga 1.4 juta orang akan membantah di jalan raya, kata sumber.

Angka protes itu akan menandakan bantahan terbesar dalam beberapa dekad di Perancis, lebih tinggi daripada 1.27 juta yang mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan pada 31 Januari, dan lebih besar daripada protes reformasi persaraan sebelumnya pada 2010.

Kesatuan yang mewakili pekerja di landasan kereta api SNCF nasional, metro Paris dan sektor tenaga, termasuk kilang penapisan, telah menyeru untuk melancarkan mogok buat kali pertama, dengan industri lain dijangka menyertainya.

Kesemua lapan kesatuan buruh utama Perancis telah menyertai protes tersebut mengakibatkan negara itu ‘terhenti’ pada Selasa lalu, dengan pekedai juga digalakkan menutup perniagaan.

“Hari Selasa akan menjadi sangat sukar,” kata Menteri Pengangkutan Clement Beaune pada Jumaat lalu, menyeru pekerja untuk tinggal di rumah jika boleh. – AFP

Gambar fail bertarikh 19 Januari menunjukkan penunjuk perasaan berkumpul di Place de la Republique semasa perhimpunan di Paris. – AFP
Orang ramai semasa mesyuarat perbahasan mengenai cadangan pembaharuan pencen kerajaan di dewan Fernand-Montagnon di La Ricamarie, tengah Perancis, pada 2 Mac. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -