Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Perancis, England sedia beraksi di Euro 2024

  GENEVA, 30 MAC – Tinggal dua perlawanan ke kelayakan dan kedua-dua pasukan Perancis dan England nampaknya pasti melayakkan diri ke Kejohanan Eropah pada tahun depan.

  Bagaimanapun, bagi pasukan Norway dan Erling Haaland, ia sudah kelihatan seperti jalan yang mencabar menjelang Euro 2024 di Jerman.

  Perancis dan England mempamerkan aksi cemerlang sepanjang minggu lalu dalam kepulangan bola sepak antarabangsa selepas Piala Dunia di Qatar, membuka perlawanan kumpulan dengan kemenangan ke atas pesaing terbesar mereka.

  Perancis dan kapten baharunya, Kylian Mbappe, menewaskan Belanda 4-0 di Paris pada Jumaat lalu. England bermula pantas dengan menewaskan Itali 2-1 dalam perlawanan timbal balik final Euro 2020, yang dimenangi Itali di London.

  Kedua-dua pasukan menambah kemenangan kedua tiga hari kemudian.

  Norway, yang dianggap sebagai salah satu pasukan yang meningkat di Eropah kerana kehadiran Haaland dan Martin Odegaard, masih mencari kemenangan pertama dalam kelayakan tersebut.

  Belgium juga mempamerkan aksi hebat dua kali di bawah jurulatih baharu, Domenico Tedesco, walaupun kemenangan 3-2 di Jerman hanya perlawanan persahabatan kerana Jerman tidak perlu layak sebagai tuan rumah.

  Manakala Scotland mencipta kejutan terbesar, menewaskan juara 2008 dan 2012, Sepanyol 2-0, dan menyertai Serbia, Switzerland dan Portugal sebagai pendahulu kumpulan dengan dua kemenangan dan tiada gol bolos. – AP

  Kylian Mbappe meraikan kejayaan selepas menjaringkan gol keempat semasa perlawanan Euro 2024 di Stade de France di Saint Denis, di luar Paris, Perancis. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -