Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Perancis hantar bantuan ke Gaza

  PARIS, 20 NOV – Perancis bersedia menghantar helikopter Dixmude ke Mediterranean Timur untuk memberikan bantuan perubatan di Gaza yang dilanda peperangan, kata pejabat presiden Perancis kelmarin.

  Dixmude akan berlayar “pada permulaan minggu dan tiba di Mesir dalam beberapa hari akan datang,” kata pejabat Presiden Emmanuel Macron.

  Penerbangan sewaan yang membawa lebih dari 10 tan bahan perubatan juga dirancang pada permulaan minggu.

  “Perancis juga akan menyumbang kepada usaha Eropah dengan peralatan perubatan di atas penerbangan Eropah pada 23 dan 30 November,” kata pejabat presiden.

  Ia menambah bahawa “Perancis sedang menggunakan semua cara yang ada untuk menyumbang kepada pemindahan kanak-kanak yang cedera dan sakit yang memerlukan rawatan kecemasan dari Semenanjung Gaza ke hospitalnya.”

  Gambar Freepik

  Macron berkata kemudian di platform media sosial X, sebelumnya Twitter, bahawa lebih kurang 50 orang kanak-kanak boleh dihantar untuk rawatan di hospital di Perancis “jika berguna dan perlu”.

  Israel telah bersumpah untuk memusnahkan pemerintah Gaza, Hamas, selepas kumpulan pejuang Palestin itu melancarkan serangan paling mematikan dalam sejarah negara itu pada 7 Oktober.

  Macron memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa terdapat “terlalu banyak kehilangan orang awam” di Gaza, kata pejabatnya kelmarin.

  Pemimpin Perancis juga mengingatkan Netanyahu mengenai “keperluan mutlak untuk membezakan pengganas daripada penduduk” dan “kepentingan mencapai gencatan senjata kemanusiaan segera yang membawa kepada penangguhan senjata api”.

  Macron pada hari Sabtu lalu berbual dengan Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani dan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi mengenai rundingan berterusan untuk membebaskan tawanan yang dipegang oleh Hamas di Gaza.

  Presiden Perancis dan rakan sejawat Mesirnya bersetuju mengenai “keperluan untuk meningkatkan bilangan trak yang memasuki Gaza dan memperkuat koordinasi untuk memberikan bantuan kemanusiaan dan merawat yang cedera,” kata pejabat Macron. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...