Perancis kekal destinasi utama dunia 2018

PARIS, 17 Mei – Perancis mengalu-alukan hampir 90 juta pelancong asing tahun lalu, satu rekod baharu untuk negara itu meskipun berdepan dengan protes anti-kerajaan ‘ves kuning’ yang mendorong ramai pelawat untuk menunda perjalanan lewat tahun lepas, kata kerajaan itu hari ini.

“Perancis kekal sebagai destinasi utama dunia pada tahun 2018,” kata jawatankuasa pelancongan kerajaan itu dalam satu kenyataan.

Jumlah pengunjung seramai 89.4 juta adalah lonjakan tiga peratus dari 2017 dan Perancis kini menyasarkan 100 juta pelancong asing untuk 2020.

Peningkatan terbesar adalah daripada pengunjung Asia, naik 7.4 peratus dari tahun sebelumnya, walaupun Eropah masih membentuk sebahagian besar pelancong asing ke Perancis, mewakili 79 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Pejabat Statistik Insee telah menunjukkan satu lagi tahun peningkatan dalam bilangan pelancongan, mengatakan bulan lalu ia telah mengumpulkan 438.2 juta yang dibelanjakan dalam sektor penginapan di hotel, tapak perkhemahan dan asrama belia pada tahun 2018, peningkatan sebanyak sembilan juta dari tahun sebelumnya.

Angka itu tidak termasuk angka daripada platform perkongsian rumah seperti Airbnb, yang mempunyai 65,000 pangsapuri yang tersenarai di Paris sahaja.

Perbelanjaan pelancong juga mencapai rekod baharu, dengan kenaikan lima peratus daripada tahun sebelumnya kepada 56.2 bilion euro, kata kerajaan itu hari ini.

Pelancongan dalam sektor perniagaan juga meningkat dengan ketara, dengan Paris menganjurkan 212 persidangan antarabangsa tahun lepas, mendorongnya ke ranking peringkat tertinggi Persatuan Kongres dan Konvensyen Antarabangsa (ICCA).

Ia merupakan lonjakan positif dari 190 konvensyen yang diadakan pada 2017, menjadikan Paris sebagai destinasi paling popular bagi perhimpunan industri selepas Barcelona, kata ICCA. – AFP

Perancis kekal sebagai destinasi utama dunia pada tahun 2018 selepas menerima hampir 90 juta pelancong asing tahun lalu, satu rekod baharu untuk negara itu meskipun berdepan dengan protes anti-kerajaan ‘ves kuning’ yang mendorong ramai pelawat untuk menunda perjalanan lewat tahun lepas. – AFP