Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  Perancis luluskan pas vaksin selepas amaran Macron

  PARIS, 6 JAN – Dewan rendah parlimen Perancis hari ini meluluskan cadangan awal rang undang-undang yang mengetatkan lagi langkah-langkah pengawalan COVID-19, selepas tiga hari perbahasan tegang didorong oleh amaran presiden Emmanuel Macron bahawa dia mahu mencetuskan kemarahan penduduk yang tidak divaksinasi.

  Rang undang-undang itu mengehendaki kelengkapan penuh vaksinasi terhadap COVID-19 untuk menikmati bahagian asas kehidupan termasuk perjalanan kereta api antara bandar, menghadiri acara kebudayaan atau makan di luar. Ujian atau bukti pemulihan baru-baru ini tidak lagi sah.

  Perundangan itu dijangka akan diluluskan secara relatifnya melalui parlimen dengan sokongan daripada pembangkang sayap kanan.

  Tetapi ia pada mulanya disekat minggu ini apabila timbalan menteri berjaya mengalahkan kerajaan melalui undian prosedur.

  Perbincangan telah ditangguhkan sekali lagi kelmarin selepas kekecohan yang disebabkan oleh komen Macron bahawa dia akan mencetuskan kemarahan rakyat yang tidak divaksinasi.

  Teks itu diluluskan sejurus selepas 5:30 pagi waktu tempatan hari ini oleh Dewan Senat dengan 214 undi menyokong dan 93 menentang, dengan 27 tidak menyertai undian. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya...